ARTIKEL

Czech Airlines firar jubileum med retroplan

Mån 12 Dec, 2011 - 11:49 Flyg, Nyheter

Foto: Czech Airlines

Som ett av världens äldsta flygbolag firar Czech Airlines flera jubileum i år. Bland annat har man flugit i 75 år på linjen Prag – Moskva, varav 55 år med jetplan. Linjen Prag – Stockholm har man trafikerat sedan 1946.

För att uppmärksamma de olika jubileerna har Czech Airlines låtit retromåla en Boeing 737-500. Detta flygplan använder man för att fira och uppmärksamma de linjer som har födelsedag och det är målat på samma sätt som Czech Airlines första jetplan 1957. Fast då hette man inte Czech Airlines utan Československé Státní Aerolinie, CSA.

CSA grundades 1923 och flög först endast inrikes men utrikeslinjer kom efter hand. När kommunistpartiet tog makten 1948 lades vissa destinationer ner men linjen Prag – Stockholm fick vara kvar. Redan 1957 blev CSA ett av världens första flygbolag som använde jetplan. Det första var en rysk Tupolev Tu-134.

– Sverige och Tjeckien har haft goda relationer under lång tid så linjen mellan Prag och Stockholm har funnits i hela 65 år. Det är värt att fira, säger Pavla Bonde, försäljningschef för Czech Airlines i Sverige.

CSA använde ryska flygplan under hela den tid då kommunistpartiet dominerade politiken. Efter sammetsrevolutionen 1989 har CSA gått över till västerländska flygplan från Airbus och Boeing. Det nya namnet Czech Airlines fick flygbolaget 1995 efter att Tjeckien och Slovakien gått skilda vägar. Man har dock fortfarande förkortningen CSA kvar.

Mats Montner
mats@travelreport.se

Föremål troligen inte från MH370

Tor 24 Apr, 2014 - 6:37

Flyg, Nyheter Föremål som flöt i land på en strand i sydvästra Australien tidigare i veckan kommer förmodligen inte från det saknade …

Jätteorder till Boeing

Ons 23 Apr, 2014 - 7:02

Flyg, Nyheter En order från ett kinesiskt flygbolag på 50 Boeing 737 är nära att gå i lås. Det skulle vara en …