Foto: Czech Airlines

Som ett av världens äldsta flygbolag firar Czech Airlines flera jubileum i år. Bland annat har man flugit i 75 år på linjen Prag – Moskva, varav 55 år med jetplan. Linjen Prag – Stockholm har man trafikerat sedan 1946.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

För att uppmärksamma de olika jubileerna har Czech Airlines låtit retromåla en Boeing 737-500. Detta flygplan använder man för att fira och uppmärksamma de linjer som har födelsedag och det är målat på samma sätt som Czech Airlines första jetplan 1957. Fast då hette man inte Czech Airlines utan Československé Státní Aerolinie, CSA.

CSA grundades 1923 och flög först endast inrikes men utrikeslinjer kom efter hand. När kommunistpartiet tog makten 1948 lades vissa destinationer ner men linjen Prag – Stockholm fick vara kvar. Redan 1957 blev CSA ett av världens första flygbolag som använde jetplan. Det första var en rysk Tupolev Tu-134.

– Sverige och Tjeckien har haft goda relationer under lång tid så linjen mellan Prag och Stockholm har funnits i hela 65 år. Det är värt att fira, säger Pavla Bonde, försäljningschef för Czech Airlines i Sverige.

CSA använde ryska flygplan under hela den tid då kommunistpartiet dominerade politiken. Efter sammetsrevolutionen 1989 har CSA gått över till västerländska flygplan från Airbus och Boeing. Det nya namnet Czech Airlines fick flygbolaget 1995 efter att Tjeckien och Slovakien gått skilda vägar. Man har dock fortfarande förkortningen CSA kvar.

Mats Montner
mats@travelreport.se

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report