Foto: Thomas Harrysson

DSB Väst kommer att lämna tågtrafiken i Västsverige om en månad och betalar en ersättning till Västtågen på 245 miljoner kronor.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

Det är resultatet av de förhandlingar som Hallandstrafiken, Västtrafik och Länstrafiken Jönköping fört med DSB Väst sedan bolagets akuta ekonomiska situation blev känd. Ny operatör för tågtrafiken blir SJ.

Förhandlingar har pågått sedan vi fick kännedom om DSB Västs ekonomiska bekymmer och risken för konkurs. Målet under processen har varit att förhindra att tågresenärerna i Västsverige drabbas av problemen.

”– Det känns bra att vi kan presentera en lösning där våra kunder skyddas från stora störningar i trafiken. Samtidigt kan vi genomföra ett byte av operatör under kontrollerade former och där personalen kan känna sig trygg”, säger Bruno Andersson, vd Hallandstrafiken.

Hallandstrafiken har tillsammans med samarbetsparterna Västtrafik och Jönköpings länstrafik haft beredskap sedan problemen kring driften av Öresundstågen blev kända förra våren. Varningen av DSB Väst och den efterföljande kvalitetsrevisionen var en följd av den höjda beredskapen. Samtidigt har parterna bakom Västtågen gjort en så kallad förhandlad upphandling i konkurrens där SJ har lämnat det vinnande anbudet.

”– Vi är både glada och stolta över att ha fått förtroendet att ta hand om de Västsvenska tågresenärerna. Vi skall göra vårt bästa för att vara punktliga, ha hög kvalitet och ge god service åt passagerarna”, säger Jan Olson, affärsutvecklingschef på SJ.

SJ kommer att ansvara för trafiken under tre år och tar över DSB Västs personal. Samtidigt startar en ny upphandling för tågtrafiken i Västsverige som ska vara klar när avtalet med SJ går ut. Omställningen till en ny operatör har pågått parallellt med förhandlingarna under ett par veckor men kommer nu att sätta högsta fart.

”– Vi ser fram emot samarbetet med SJ och ska tillsammans göra allt vi kan för att leverera den trafik som våra kunder förväntar sig. Ersättningen på 245 miljoner kr från DSB Väst ger oss goda förutsättningar att driva trafiken vidare med täckning för ökade kostnader”, säger Bruno Andersson.

DSB Väst kommer att köra trafiken till och med den 30 april, därefter tar SJ över som ny operatör.

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report