ARTIKEL

Färre amerikanska turister i sommar?

Fre 13 Apr, 2012 - 14:14 Nyheter, Turism, Webbredaktören

Foto: Mats Montner

Flygpriserna från USA till de populära resmålen Europa i sommar har stigit rejält, enligt Wall Street Journal, som också pekar på tendenser till ytterligare höjningar. Det ser alltså ut som om vi får se glesnande led av besökande dollarturister under högsäsongen.

Den amerikanska finanstidningen har sökt på resesökmotorn Kayak och kommit fram till att flygpriserna har ökat jämfört med förra året. Det inte bara flygpriserna som stigit, enligt WSJ, utan även hotellpriserna. Vissa datum är prisökningarna ganska stora och bland de destinationer som ökat mest i pris återfinns Stockholm med en generell prishöjning på 20 procent jämfört med sommaren 2011.

Andra resmål som blivit dyrare för amerikanerna är London, Paris, Rom och München. Flyg till exempelvis London tros bli skyhöga under OS-perioden 27 juli till 12 augusti då de ökar ju närmare i tiden man kommer. Det är just stora evenemang som OS, i kombination med ökad ekonomisk tillväxt, högre bränslepriser och minskad flygkapacitet som tros vara orsaken till prisökningarna.

En hel del prismedvetna amerikanska turister ser ut att skippa de traditionella resmålen på den stora Europaturen i sommar. Nu tittar man på resmål som är lite billigare i krisländer som Portugal, Spanien, Grekland och Irland. Även Turkiet nämns som ett billigt resmål som börjar intressera turister från USA. Wall Street Journal råder den som har en strikt budget att hoppa över Europa i år och istället semestra i Mexiko eller på några av de inrikesdestinationer i USA som har blivit billigare att flyga till.

I Sverige får vi väl trösta oss med att även om antalet dollaramerikaner minskar så tycks antalet besökande ”kronebaggar” från Norge ständigt öka.

Mats Montner
mats@travelreport.se

Jätteplanet flyger längst

Ons 1 Okt, 2014 - 9:00

Diverse artiklar, Flyg, Nyheter Världens största flygplan ska naturligtvis köra på världens längsta rutt. Det innebär att fler australier kan ta sig till USA. …

Airbus får grönt ljus av EU

Ons 1 Okt, 2014 - 7:06

Flyg, Nyheter Den europeiska flygsäkerhetsmyndigheten EASA har godkänt den franska flygtillverkaren Airbus jätteflygplan A350. Därmed har man klarat av det största hindret …