ARTIKEL

Flygbolag kan komma att fly England

Ons 18 Apr, 2012 - 13:16 Flyg, Flygplats, Nyheter, Webbredaktören

Foto: Mats Montner

En ny undersökning visar att trängsel på den överbelastade flygplatsen Heathrow gör att många flygbolag överväger att flytta trafiken bort från Storbritannien.

Organisationen BAR UK (The Board of Airline Representatives in the UK) har gjort en undersökning bland sina 84 medlemsföretag. Den visar att flera internationella flygbolag anser att Heathrow är för överbelastat och vill flytta. Det är heller inte andra flygplatser i Storbritannien som man vill flytta till utan man överväger att helt överge landet. Nu ser flygbolagen över möjligheterna att flytta till flygplatser i andra länder.

Undersökningens resultat redovisades under en transportkonferens i London av flygplatsoperatören BAA. Det blir ytterligare ett argument i att försöka övertala den brittiska regeringen att godkänna byggande av en tredje start- och landningsbana på Heathrow, meddelar Sky News.

Att slopa planerna på en tredje landningsbana var en av de första besparingsåtgärder som den nuvarande brittiska Tory-regeringen fattade. Den tidigare Labour-regeringen hade stött sådana planer.

Man har också trott att trafik kommer flytta till de andra Londonflygplatserna Gatwick och Stanstead eller Birmingham men detta tycks alltså inte vara aktuellt. Frågan är het för Storbritannien då det betydelsefulla näringslivet kan drabbas om det är så att flyget inte kan utvecklas med trafik mot nya framväxande ekonomier i världen, som exempelvis Kina.

Planer på att bygga en ny storflygplats i östra London har även varit på tapeten och bland annat föreslagits av världsarkitekten Norman Foster. Ingenting om detta är dock ännu beslutat och den skulle ta lång tid att bygga.

Nyligen har trängseln på Heathrow också varit på tapeten i och med att British Airways moderbolag AIG köpt flygbolaget BMI som har attraktiva start- och landningstider på Heatrow. Detta har Virgin Atlantic protesterat emot då de hävdar att British Airways kommer få en alltför dominerande ställning på Heathrow och monopol på vissa linjer.

Mats Montner

Lufthansas budgetbolag i strejk

Fre 29 Aug, 2014 - 7:06

Flyg, Nyheter Tyska Lufthansas budgetdotterbolag Germanwings kommer ställa in 116 av 164 flighter under fredag till följd av den tidigare annonserade pilotstrejken. …

Fransmän manas undvika ebolaländer

Tor 28 Aug, 2014 - 7:02

Destination, Flyg, Nyheter, Turism Den franska regeringen har rekommenderat franska medborgare att undvika Sierra Leone och Liberia på grund av risken för ebolasmitta. Uppmaningen …