ARTIKEL

Kreativa Singapore?

Tor 26 Apr, 2012 - 21:27 Krönika

Jag bodde i Singapore 2000-2001. Mitt förhållande till staden och landet är och har alltid varit tveeggat. Det fanns så många möjligheter för oss utlänningar med affärsintressen – och så få för invånarna själva.

Det tog bara några få veckor av min vistelse innan jag hittade ett lokalt rockband som jag började spela med. På dagarna var det businesslitteratur och föreläsningar i saker som marketing strategy och business law på Nanyang Technological University. På nätterna spelade vi in en skiva i Chinatown, repade i sömniga shoppingcenter efter stängningsdags och hade spelningar vid skateparker och på nattklubbar.

Hela den konstnärliga scenen frodades, men bara under den polerade ytan. Den kreativa energi jag bevittnade på kvällar och nätter fanns inte i utbildningssystemet eller i läroböckerna. Jag glömmer aldrig när en indignerad kvinnlig indisk professor i internationella affärer stormade ut från seminarierummet efter att vi blåögda skandinaver på sedvanligt vis ifrågasatt, diskuterat och kritiserat den allsmäktige lärarens konklusioner. Det funkade bara inte så. Vi förstod ingenting.

Kanske skulle vi inte agera likadant idag? Förmodligen inte hon heller. När Singapore bestämmer sig för att skapa en mer kreativ miljö tror jag faktiskt på det – även om det riskerar att bli toppstyrt – men det kräver också att initiativet genomsyras av öppenhet och fritt tänkande. Då blir den där bubblande lilla ön riktigt attraktiv för fler än regionala huvudkontor och luttrade affärsresenärer.

Fritidsresor underlättar hotelletandet

Ons 18 Jun, 2014 - 22:30

Arrangör, Diverse artiklar, Hållbarhet, Hotell, Krönika, Mat, Miljö, Nyheter Jag och min fru är matintresserade (jag är mest intresserad av att äta maten, men ändå). Oundvikligen föder detta intresse …

Green Tourism Camp Sigtuna vill se kunskapslyft i hållbarhetsfrågor

Tis 20 Maj, 2014 - 12:30

Destination, Hållbarhet, Krönika, Nyheter, Turism Förra helgen fick jag äran att delta i min allra första BarCamp om hållbar turism. Green Tourism Camp är en …