Foto: Mats Montner

Elefanter är inte gjorda för att spela fotboll. Delfiner ska inte få magsår av stress och tigrar ska inte drogas. Men det är den brutala verkligheten bakom uppvisningarna av vilda djur på olika turistmål. WSPA Sverige lanserar nu kampanjen Stoppa djurshower.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

Under kampanjen kommer WSPA bland annat att samla in namnunderskrifter mot djurshowerna. WSPA kommer även att arbeta för att djurvälfärd ska bli en naturlig del i resebranschens etiska riktlinjer.

– ”Att djurvälfärd är viktigt för turister ser vi på alla samtal och mail vi får från människor som varit utomlands och sett djurplågeri på plats. Det engagemanget vill ta vara på. Kampanjen ska öka medvetandet om hur djur har det i underhållningsbranschen”, säger Roger Pettersson, generalsekreterare på WSPA Sverige.

I Danmark har enligt en opinionsundersökning 56 procent av befolkningen sett underhållning med vilda djur och WSPA misstänker att andelen i Sverige inte är mindre. Organisationen vet att många inte vet om vad djur utsätts för bakom fasaden. WSPA vill därför även inleda en dialog med resebranschen för att uppmuntra att arrangörerna tar sitt ansvar, till exempel genom att istället  erbjuda djurvänlig turism.

– ”Vi tror att det kommer att finnas en stor vilja bland researrangörerna att sluta upp bakom vår kampanj. Djurvänlig turism, som valsafari och andra aktiviteter där man ser vilda djur i sin naturliga miljö, attraherar allt fler turister och blir en allt viktigare inkomstkälla”, säger Roger Pettersson.

Kampanjsidan finns på www.stoppadjurshower.nu. Där finns även ytterligare fakta om djurshowerna.

WSPA (World Society for the Protection of Animals) strävar efter att skapa en värld där djurvälfärd respekteras och djurmisshandel har upphört. WSPA har rådgivande status gentemot Europeiska Rådet och samarbetar med nationella regeringar och FN.

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report