ARTIKEL

Finnair premiärflyger till Chongqing idag

Ons 9 Maj, 2012 - 9:29 Flyg, Nyheter

Bild: Wikimedia Commons - Oliver Ren

Onsdag 9 maj premiärflyger Finnair från Helsingfors till Chongqing i centrala Kina klockan 17.30. Därmed blir man första västeuropeiska aktör att flyga till världens största kommun med totalt 32 miljoner invånare. Varav åtta miljoner i själva stadskärnan.

Finnairs Skandinavienchef Kenneth Gillberg förklarar satsningen:

– ”Vi ser en stor framtida potential i näringslivsmetropolen Chongqing som blir Finnairs fjärde destination i Kina med fyra flyg per vecka. Det är en av världens snabbast växande ekonomier. Enligt tidskriften Forbes finns 200 av världens 500 största företag på plats, bland dem Apple, Dell och Hewlett Packard. IKEA är på väg att etablera sig i staden. Åtta miljoner motorcyklar och en miljon bilar rullar årligen av banden hos tillverkarna Changan Automotive Corp och Lifan Hongda Enterprise.”

Chongqing är medelpunkten i en region full av möjligheter till turism. Attraktioner som kryssningstrafik på Yantzefloden, Kinas motsvarighet till Norges fjordar, världsarvsklassade buddistiska tempel i Dazu, porslinsstaden Ciqikou, varma källor, spännande mat och enastående lågprisshopping. Klimatet är subtropiskt och årsmedeltemperaturen runt 18 grader. Smartaste sättet att ta sig fram i Chongqing är med naturgasdrivna taxibilar, monorail och tunnelbana.

Chongqings ultramoderna flygplats byggs just nu ut i rasande tempo för att klara 25 miljoner resenärer 2015. Finnair flyger till Peking, Shanghai, Hongkong och Chongqing, alltid med smidiga förbindelser från Stockholm, Göteborg, Köpenhamn och Norrköping via Helsingfors.

Destination    Flyg    Avgång    Ankomst    Flygtid
Helsingfors – Chongqing    AY055    17:30    07:10 +1    8:40
Chongqing – Helsingfors    AY056    09:40    14:05    9:25

Boeing: Order på 33 plan avbeställd

Tis 30 Sep, 2014 - 7:06

Diverse artiklar, Flyg, Nyheter Air Berlin har avbeställt 33 stycken Boeing-plan. Avbeställningen gäller 15 stycken 787 Dreamliner-plan och 18 plan av modellen 737 med …

Cimber läggs ned

Tis 30 Sep, 2014 - 7:05

Flyg, Nyheter Danska flygbolaget Cimber läggs ned. Avvecklingen är en följd av att SAS vill avveckla sitt samarbetsavtal med bolaget. Det rapporterar …