Så kan framtidens flygplats se ut

Fre 15 Jun, 2012 - 11:16

Foto: Mats Montner

En ny rapport visar hur flygplatser med hjälp av nya verksamhetsmodeller kan möta förändrade kundbehov och skapa fler intäktskällor. Ministäder, fjärrtjänster, shoppinggallerior och tät integration med regionens kultur är några av förslagen.

Rapporten Reinventing the Airport Ecosystem kartlägger konsumenters negativa flygplatserfarenheter och hur flygplatser fram till 2025 kommer att förnya sig genom nya verksamhetsmodeller som skapar intäkter från fler kanaler utöver själva flygverksamheten. Rapporten är framtagen av konsultbolaget Fast Future Research på uppdrag av Amadeus, en ledande transaktionshanterare och leverantör av tekniklösningar för reseindustrin.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

Bland de flygplatsmodeller som lyfts fram i rapporten är:
• Ministaden: En självförsörjande enhet som erbjuder shopping, underhållning, restauranger, kontorsytor och övernattningsmöjligheter. Ministäderna skulle även kunna producera egna råvaror och energi på plats.
• Förlängning av staden: Flygplatsen bör vara tätt integrerad med närmaste stad och återspegla det bästa av regionens kultur, historia och mat.
• Shoppinggallerian: Flygplatserna ska kunna erbjuda shopping, fritidsaktiviteter och underhållning av minst samma klass som vad som erbjuds utanför flygplatserna. 15 procent av resenärerna i undersökningen tror att denna modell kommer att vara utbredd 2025.
• Fjärrtjänster: I detta scenario kan resenärer klara av många av dagens obligatoriska flygplatsmoment på distans, antingen hemma eller genom en separat virtuell terminal.
• Busstationen: En lågprismodell där flygplatsen kännetecknas av en avskalad miljö där snabbhet och effektivitet står i centrum.

Rapporten ger en bred överblick av världens elva mest utvecklade flygplatser, bland annat Seoul Incheon, Singapore Changi, London Gatwick, Berlin Tegel och New York JFK. Den ger också en realistisk bild av hur nya teknologier och sociala trender kommer att forma flygplatsernas utseende under nästkommande 20 år.

– ”Rapporten visar att flygplatsernas ekosystem kommer att förändras dramatiskt under de kommande 20 åren då inblandade aktörer i allt snabbare takt försöker hitta nya intäktskällor som shopping, måltider, nöjen och fastigheter”, säger Rohit Talwar, vd på Fast Future Research. ”Något som också står klart är att oavsett vilken modell flygplatserna väljer så innebär den nya teknologin att vi är på väg mot en intelligent, dataintensiv, kunskapsrik och kundanpassad flygplatsmiljö som kommer att gynna resenärerna.”

Resenärens syn på framtiden
Undersökningen visar att en stressfri flygplatsupplevelse är första prioritet för resenärer. 72 procent av deltagarna svarar att de tycker att dagens process, från incheckning till ombordstigning, är ineffektiv. 69 procent efterfrågar en förbättrad säkerhetsprocess, medan 81 procent förväntar sig att en flygplats ska avspegla den lokala kulturen och därmed bidra till den totala reseupplevelsen.

Resenärer ser teknologin som allt viktigare. Många vill kunna kontrollera hela flygplatsvistelsen med mobiltelefonen som hjälp för att ta sig genom de olika stegen (63 procent). Att använda sitt bonuskort som permanent boardingkort står också högt på listan (59 procent), precis som permanenta elektroniska bagagetaggar (57 procent). Sociala medier ses som ett viktigt verktyg för realtidskommunikation – exempelvis information och feedback – med resenärer medan de är på flygplatsen.

Om rapporten
Reinventing the Airport Ecosystem bygger på över 70 djupintervjuer med branschexperter från flygplatser, flygbolag och leverantörer. Intervjuerna har kompletterats med enkätsvar från 838 resenärer från hela världen.

Rapporten kan laddas ner här: www.amadeus.com/airportecosystem

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report