Foto: Wikimedia Commons CC - Bozaltan

Med anledning av uppgifter i media om kräksjuka på Hotel Lyra Resort i Side, Turkiet vill Solresor förklara situationen. Läs Solresors beskrivning av vad som hänt här:

”Vi på Solresor beklagar att flera av våra resenärer har drabbats av kräksjuka under sin semester med oss i Turkiet. Vi har full förståelse för att man blir besviken och arg om man drabbas av sjukdom på sin semester. Vi vill självklart att våra resenärer ska få en fin semester som lever upp till deras förväntningar och att de ska komma hem med många fina minnen.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

Av den anledningen har vi på Solresor vidtagit alla åtgärder som står till vårt förfogande för att säkerställa att Hotel Lyra Resort håller den höga hygieniska standard som vi kräver av våra hotell. Hotel Lyra Resort är av oss klassat som ett fyrstjärnigt hotell med ett plus. Det betyder att vi bedömer det som ett mycket bra hotell utifrån diverse kriterier. Tidigare resenärers bedömning av hotellet väger tungt när vi klassificerar våra hotell, vilket visar på att Hotel Lyra Resort är ett omtyckt hotell. Hotellet har totalt 474 rum, och just nu bor där 1347 gäster. 370 av dessa gäster är våra egna svenska och norska gäster från Solresor och Solia. När kräksjukan var som mest utbredd kände vi till att 30 gäster var drabbade.

På plats i Side har vi en mycket erfaren destinationschef som har jobbat i flera år för Solresor i Turkiet. Vår platspersonal finns på Hotel Lyra Resort varje dag och under den tid vi har fått vetskap om att vi har haft många sjuka resenärer har deras besök på hotellet utökats. Även vår lokala agent har befunnit sig på hotellet, framförallt för att föra en dialog med hotellets ledning. Vår platspersonal går också att nå dygnet runt, varje dag, genom ett journummer som alla resenärer får tilldelat vid ankomst. Detta nummer går också att finna i den informationspärm som finns på hotellet.

Hotel Lyra Resort bemannas av utbildad personal som följer väl inarbetade rutiner för hygien och livsmedelshantering. Då det kom till vår kännedom att flera av våra resenärer var sjuka vidtog vi direkt åtgärder:

Vi uppmanade sjuka resenärer att uppsöka läkare. I första hand för att få adekvat vård, men även för att den vägen kunna finna en smitta. Vi informerar också alltid våra resenärer att datum på läkarintyget räknas som första sjukdag i försäkringssammanhang.

Vi såg direkt till att ett oberoende inspektionsföretag tog extra prover på hotellets mat, dryck, vatten och poolvatten. De prover som hittills är klara har inte visat på något avvikande. Vi inväntar dock fortfarande några prover, varför vi ännu inte vet med säkerhet var smittan kommer ifrån, eller om vi kan vara säkra på om den kommer från hotellet eller någon annanstans ifrån.

Det har uppstått en diskussion om att våra resenärer har besökt ett sjukhus som vi inte samarbetar med. I både välkomstmaterial, på våra välkomstmöten samt i tidigare nämnd pärm uppmanar vi våra resenärer att kontakta oss om de behöver hjälp med att kontakta läkare. Vi förmedlar då kontakten till ett välrenommerat sjukhus som samarbetar med SOS International. Det innebär att gäster som har en reseförsäkring får sina vårdkostnader och mediciner täckta. Dessvärre har några av våra gäster valt att kontakta läkare utan att gå genom oss. Det har de naturligtvis all rätt att göra. I detta fall har hotellet rekommenderat dem ett sjukhus som dessvärre har ett dåligt samarbete med SOS International. Hotellet har därför krävt att dessa resenärer ska betala sin sjukhusräkning, istället för att kontakta SOS International för betalning. Detta har inneburit ovälkomna kostnader för våra resenärer. Vid något tillfälle har Solresor därför gått in och löst betalningen för att kunden ska slippa ligga ute med pengar.

Sedan igår, tisdag, står att läsa på Aftonbladets hemsida att en svår magsjuka härjar på Hotel Lyra Resort. Detta trots att den skrivande journalisten redan under måndagseftermiddagen informerades om att antalet sjuka som vi kände till då var nere sex i personer. Under gårdagsförmiddagen fick samma journalist information om att dessa personer var friska och att vi inte fått några nya fall inrapporterade. Enligt vår platspersonal har inga nya sjukdomsfall heller rapporterats igår eller under förmiddagen idag. Vi är därför hoppfulla om att denna smitta har bedarrat.

Vi beklagar givetvis varje enskilt sjukdomsfall, men tyvärr måste vi konstatera att magsjuka inte är helt ovanligt vid resor till Medelhavsområdet. Med tanke på att det, när smittan härjade som värst, procentuellt var väldigt få av gästerna på Hotel Lyra Resort som var drabbade gjorde Solresor bedömningen att det var obefogat att stänga ner hotellet och därmed beröva hundratals svenska resenärer deras inbokade och efterlängtade semestrar. Om nya provtagningar skulle slå fast att någon form av smitta faktiskt härrör från hotellet kommer vi däremot omedelbart vidta mer omfattande åtgärder. Resenärer med snar ankomst till hotellet har erbjudits möjligheten att kostnadsfritt byta till likvärdiga hotell. Resenärer på plats i Turkiet som har velat byta hotell under sin vistelse har fått sina önskemål uppfyllda.

Solresor grundades 1989 och är idag en av Sveriges största researrangörer. Företaget erbjuder resor över hela världen, från traditionella charterresmål runt Medelhavet till långväga destinationer som till exempel Sydafrika, Costa Rica och Förenade Arabemiraten. Solresor är ensamma om att arrangera charterresor från Sverige till bland annat Oman, Azorerna och Costa de Almería. Sedan år 2004 innehar Solresor AAA – högsta kreditvärdighet.”

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report