Foto: Mats Montner

Med en ny satellitbaserad inflygningsprocedur till en av Stockholm Arlandas tre landningsbanor minskar utsläppen av koldioxid med mellan 100 och 165 kilo per inflygning. LFV har utvecklat proceduren under 2011 och 2012.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

– ”Det är stimulerande när projekt leder till konkreta resultat och tydliga förbättringar”, säger LFVs projektledare Gunnar Olsson.

Flyget står för knappt fyra procent av samhällets klimatpåverkande utsläpp. LFVs jobbar aktivt och långsiktigt för att minska denna miljöpåverkande andel. Två exempel på detta är kortare inflygningar till flygplatserna och så kallade free routes i det dansk-svenska luftrummet. De kortare flygvägarna möjliggörs av moderna flygledningssystem hos LFV på marken och avancerade färdplaneringsverktyg hos flygbolagen.

Både effektivare starter, raka flygvägar och kortare inflygningar innebär rätt utnyttjade stora minskningar av utsläppen av koldioxid. Ett direkt resultat av ett nyligen avslutat projekt vid Stockholm Arlanda Airport, vilket LFV har varit projektledare för, är att flygplatsen har fått en ny inflygningsprocedur godkänd för operation.

Den nya satellitbaserade inflygningsproceduren, som är cirka 20 kilometer kortare än befintlig inflygning, reducerar koldioxidutsläppen med mellan 100 och 165 kg per genomförd inflygning.

– ”Grönt flyg som är vårt samlingsbegrepp för ett miljömässigt hållbart flyg är ett exempel på hur svenska lösningar uppmärksammas och efterfrågas runt om i världen. För flygbolagen ger detta också direkta vinster eftersom bränsleförbrukningen minskar samtidigt som buller och utsläpp minimeras vid flygplatserna”, säger Thomas Allard, generaldirektör LFV.

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report