ARTIKEL

Nya bränslelösningar kräver samverkan

Sön 19 Aug, 2012 - 9:13 Flyg, Krönika, Nyheter

Tidens turbulenta flygmarknad har oftast en väldigt enkel förklaring: det är bränsleprisernas fel. Jag har länge fascinerats över hur en enda råvaras prisuppgång på till synes några dagar kan stjälpa det mest hårdsatsande av flygbolag.

Ibland känns det som att det också är en bekväm sanning att hänvisa till – orsakerna till kräftgången ligger utanför bolagets kontroll, det är något som liksom bara ”händer” helt plötsligt.

Man kan ifrågasätta vilka marginaler man har i sin verksamhet om det verkligen är så enkelt. Men om vi nu utgår ifrån att det är bränslepriserna som är det stora problemet, ja då borde det ligga i allas intresse att verkligen accelerera forskningen kring alternativa lösningar. Inte bara för att stävja utsläpp av miljögifter och koldioxid, utan för att det på sikt faktiskt kan löna sig att byta drivmedel.

Naturligtvis är inte en väl tilltagen forsknings- och utvecklingsbudget det man allra helst prioriterar när fallrepet börjar slakna, men just långsiktighet och framtidsvisioner är några av de saker som tycks saknas bland många flygbolag idag.

Det finns en uppsjö regionala och globala aktörer och konsortium som tillsammans utvecklar nya lösningar för framtidens drivmedel, och jag tror att det där nötta ordet samverkan kommer väl till hands i det sammanhanget. Ju fler arbetsgrupper, seminarier, experiment och testflygningar vi kan frammana, desto snabbare kan de nya rönen komma marknaden – och affärsverksamheten – till godo.

Finns det inte pengar att lägga i potten får man kanske bidra med någonting annat: kunskap, flygplan, slottider, personal eller statistik. Då kan vi flyga fortare framåt istället för att lägga energi och resurser på nya krislösningar.

 

Christian von Essen
Chefredaktör Travel Report
christian@travelreport.se

Ryanairs sommarrutter klara

Ons 1 Okt, 2014 - 7:01

Flyg, Nyheter På tisdagen släppte flygbolaget Ryanair sina rutter för Skavsta sommaren 2015. Totalt ska 26 rutter utgå från Skavsta under sommaren …

SAS lägger ner verkstadsbasen på Arlanda

Ons 1 Okt, 2014 - 6:59

Flyg, Nyheter Flygbolaget SAS kommer att lägga ner allt tungt flygplansunderhåll på Arlanda. Den uppgiften går tjänstemannafacket Unionen ut med i kväll. …