Varför gick inte fönstren att öppna? Varför var informationen bristfällig? Frågorna är många efter att ett strömlöst tåg stod still i timmar.

SJ:s ställföreträdande presschef Tobbe Lundell reder ut.
Närmare 300 passagerare satt fast i timmar på ett strömlöst tåg på en spårsträcka vid Järna söder om Stockholm.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

Först vid fyratiden på morgonen kunde de evakueras från tåget. Efter flera försök att dra loss tåget fick passagerarna i stället klättra ur.

Nu är frågorna från passagerarna många. Varför tog det flera timmar innan tåget kunde evakueras?

Tidigare stopp
Enligt SJ:s ställföreträdande presschef Tobbe Lundell hade ett tidigare stopp skapat omfattande förseningar och kön av väntande tåg hade redan hunnit bli lång. Trafiken stoppades till slut och ett evakueringståg kunde slutligen nå fram.
– Det kan låta känslokallt, men det är bättre att låta ett tåg vänta än tjugo, säger Lundell.

TT: Varför kunde inte bussar sättas in istället?
– Det var 300 passagerare ombord. Det blir väldigt många bussar som vi inte har tillgång till. Dessutom hade det varit långt att gå med bagage för passagerarna att ta sig till en väg.

Runt midnatt blev tåget strömlöst och kort efter det slutade allting att fungera, även toaletterna och luftkonditioneringen. Det blev mörkt och väldigt varmt. Fönstren gick inte att öppna och passagerarna kunde inte heller ta sig ut.
– Fönstren går inte att öppna av säkerhetsskäl. De är för att man inte ska kunna kasta ut något, eller sticka ut en hand eller ett huvud. Det finns kontaktledningar nära spåren, säger Tobbe Lundell.

”Inte laglöst”
En passagerare beskriver situationen ombord på tåget som laglös då varor plockades ur bistron. Men den bilden delas inte av Tobbe Lundell.
– Det var inte laglöst utan det bjöd vi på. Det fanns gott om mat och dryck ombord på tåget och vi hade inte ens möjlighet att ta betalt, säger han.

På frågan om varför informationen till passagerna var bristfällig finns fortfarande inget svar. Men Tobbe Lundell medger att även personalen ombord på tåget saknade tillräckligt med information.
TT: Kommer passagerarna att kompenseras?
– Ja, de kommer att få full kompensation.

Källa:TT

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report