Turister nobbar landsbygden för kusten

Mån 19 Jun, 2017 - 7:00

Klyftan mellan stad och land vidgas när sommarturisterna väljer städerna.

Inlandet tappar turister medan vinnarna i besöksnäringen finns vid kusten, visar statistik som TT beställt.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

Efter en satsning har kuststaden Skellefteå på åtta år nästan fördubblat antalet gästnätter.
Solsugna pensionärsparet Terje och Hanne Guttormsen från Mo i Rana i Norge har tillbringat sina somrar på Skellefteå Camping i 20–25 år, och på frågan vad som lockar år efter år kommer svaret direkt: vädret. Och just den här dagen gassar solen för fullt.

”Sedan 2011 har vi haft samma plats varje år”, säger Terje Guttormsen.Spär på klyfta

Mellan 2008 och 2016 har turismen i Sverige haft en strålande utveckling. Antalet gästnätter har under sommarmånaderna juni–augusti ökat med i snitt 25 procent. Grovt räknat kan man när siffrorna bryts ner på kommunnivå se att inlandet tillhör förlorarna, enligt SCB-statistik som TT beställt.

Dieter Müller, professor i kulturgeografi, bekräftar och ger sin förklaring av statistiken:

”Trenden är att vi gör kortare resor. De går i första hand till städerna, det tar för lång tid att åka utanför dessa”, säger Dieter Müller.

Turistandet följer med urbaniseringen. Turisterna åker dit där människor finns. Klyftan mellan stad och land får därmed påspädning även av turismen.

Kryssningsturisterna är snålast
”Ja, det kan man absolut säga”, säger Dieter Müller.Vinnare och förlorare

Kuststaden Skellefteå är en av kommunerna som haft en enorm utveckling sedan 2008. Ökningen av antalet gästnätter sommartid sedan 2008 ligger på 86 procent. I andra änden finns norrlandsexempel som Dorotea, Överkalix, Pajala, Storuman och Gällivare, alla inlandskommuner som under perioden tappat tvåsiffriga procenttal under sommarmånaderna.

Några särskilda utmärkande attraktioner har inte Skellefteå att locka med. Men en medveten satsning från kommunen har gett resultat, enligt kommunala turistbolaget Visit Skellefteås vd Maria Broman.

”Det offentliga behöver vara smörjmedel för att det verkligen ska ta fart”, säger hon.

Och det lönar sig även ekonomiskt. Maria Broman hoppas att turistnäringen i staden ska spränga miljardvallen vilket år som helst. Och det ger ringar på vattnet med exempelvis fler jobb som unga och utrikes födda relativt snabbt kan ta.

Storaffär i hotellbranschen
Festivaler, en lyckad satsning på att locka busslaster med tyskar som stannar över natten på sina Nordkapresor och campande norrmän är några viktiga ingredienser till framgången. Även hockeylagets framgångar och paketresor förknippade med sporten bidrar, enligt Broman.

”Norrmännen kan ringa till turistbyrån och fråga om vädret”, säger Maria Broman.

Källa:TT-di.se

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report