Oklart varför SJ-tåg hamnade fel

Mån 31 Jul, 2017 - 9:43

Ett SJ-tåg med drygt 130 resenärer var på väg från Stockholms central till Norrköping och Nyköping – men tog av västerut till Gnesta i stället.

Orsaken är oklar, och Trafikverket och SJ skyller på varandra.
Både SJ och Trafikverket uppger att det är väldigt sällan det händer att ett tåg hamnar fel. Men sedan går teorierna om vad som hände på söndagseftermiddagen isär.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

– Av någon anledning så körde han åt fel håll. När han skulle vända tillbaka från Gnesta körde han mot röd signal, då var vi tvungna att kontrollera att växeln inte hade blivit skadad, därav förseningarna, säger Sofie Hammarberg, kundtjänsthandläggare på Trafikverket.
Enligt trafikledningen kan anledningen vara att tågföraren valt att köra på fel signal inne i loket.
– Det finns inget system som talar om att tåget går i fel riktning. Men det är inte bekräftat, säger Sofie Hammarberg.

SJ tillbakavisar dock Trafikverkets teori.
– En lokförare kan inte köra fel, det är tågvägen som läggs fel. Det kan bero på mänskliga fel, eller på inmatningen i trafikledningens datasystem. Trafikverket har lett tåget fel av någon anledning. Vi får titta på incidentrapporten tillsammans med Trafikverket, säger Niklas Härenstam på SJ:s pressjour.

Det fanns ingen risk för att en olycka hade kunnat inträffa, då tåget var ensamt på spåret, enligt Trafikverket och SJ.

– Det är ingen allvarlig händelse för att säkerhetssystemet fungerar oavsett, det är mer en obekväm händelse på så sätt att passagerarna hamnade på fel ställe, säger Niclas Härenstam.
Väl i Gnesta fick resenärerna hjälp med att ta sig tillbaka mot Södertälje för att kliva på ett nytt tåg där. Resan har dock blivit försenad med cirka tre timmar.

Källa:TT

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report