Varning: Blötsnön och halkan är här

Mån 13 Nov, 2017 - 7:04

Blötsnö, risk för ishalka på vägarna och allmänt ruggigt väder.

Meteorologiskt sett är det fortfarande höst i stora delar av landet, men under helgen får en del av oss en liten försmak av vad som komma skall.
– Meterologiskt sett har vintern kommit till delar av Norrland, annars har vi höst i övriga delar av landet. Men det känns lite vintrigt nu när snöfallet kommer, säger Therese Gadd, jourhavande meteorolog på SMHI, till TT.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

Snön slaskar bort
SMHI har utfärdat klass 1-varningar för tidigt snöfall i Västmanland, Örebro, Östergötland, Kalmar och Södermanlands län. På sina håll kan marken bli ordentligt vit – om än tillfälligt.
– Snöfallet kan fram till i kväll ge mellan två och sex centimeter lokalt. På sina håll kanske en decimeter. Men det är ganska blöt snö, så att det kommer nog att slaska bort en del, säger Therese Gadd.

Dessutom är en klass 1-varning för plötslig ishalka utfärdad för både Västernorrland, Västerbottens kustland, Uppsala och Stockholms län. En del trafikolyckor har under dagen inträffat på grund av halka på flera håll.

Håll koll på väglaget
På E4, mellan Älvsta och Harmånger, norr om Hudiksvall, kolliderade en lastbil med två personbilar och tre personer fick föras till sjukhus med allvarliga skador. Vid Hanabäck utanför Örnsköldsvik krockade två bilar före lunch på det hala väglaget och på E4 utanför Kalix har en avåkning skett då och polisen uppger att det är mycket halt på platsen.

Kör försiktigt och se till att vinterdäcken är på, uppmanar Trafikverkets presskommunikatör Denny Josefsson.
– Håll ordentliga avstånd, det är viktigaste av allt, säger han till TT och fortsätter:
– Vi är inne på mitten av november, och man måste vara beredd som bilist på att väglaget kan försämras snabbt.

Nya tag nästa vecka
Under söndagen kommer ett nytt snöfall att dra in över norra Norrland och Jämtland, medan nederbördsområdet drar bort från landets södra delar.
– Annars visar sig den svaga novembersolen under söndagen, framförallt i landets södra delar, säger Therese Gadd på SMHI.
Men under nästa vecka kan vintern göra ett nytt försök.
– Veckan inleds med en del sol runt om i landet, men vi får kalla nätter med minusgrader i stort sett hela landet . Sen kommer ny nederbörd på tisdag.

Källa:TT-aftonbladet.se

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report