Turista bland rovdjuren

Tis 3 feb, 2009 - 9:26

Text: Benedikta Cavallin
Foto: Håkan Vargas & Staffan Widstrand

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

Fler och fler turistar på hemmaplan. Och för storstadsmänniskan finns vildmarksutflykter som kan mäta sig med vilken safari i Afrika som helst.

Rovdjursentusiasten Håkan vargas är inte ensam om att ha upptäckt tjusningen med rovdjur. I takt med att den svenska varg- och björnstammen vuxit, har även rovdjursturisterna ute i skogarna blivit allt fler. Många britter, tyskar och holländare som tidigare åkt till Kanada eller Finland för att titta på björn och varg reser nu till Bergslagen, Hälsingland eller Härjedalen där rovdjursturism har blivit ett begrepp. En av de första på marknaden var Vargas Vildmarksloge som påbörjade bygget av sitt björngömsle för tre år sedan.

– Egentligen ska det gå några år så att björnarna får vänja sig vid gömslet, berättar Håkan Vargas. Men redan första sommaren hörde Englands största naturresearrangör av sig. Britterna ville komma på vinst och förlust, även om det var osäkert om björnarna verkligen skulle visa sig. Lyckligtvis fick nästan alla se björn redan första året och sedan dess har det blivit många fler kontakter.
– Senast i går gjorde vi klart med en australiensisk arrangör, berättar Håkan Vargas. Men nu får vi nog ligga lågt med nya kontakter ett tag tills vi har byggt fler gömslen.

De flesta turister är helt på det klara med att det inte finns några garantier för att de verkligen får se något rovdjur när de beger sig ut i skogarna. Björnturisterna har oftast tur, men går man på vargspårning hör det faktiskt till ovanligheterna att man alls får se en varg.

Vargen hör till de skyggaste av våra vilda djur. Det har hänt att naturfotografer tillbringat flera veckor i ett vargrevir utan att ha stött på en enda varg. Turister på vargspårning får i stället ta del av myter och berättelser kring vargen. Vintertid hittar gruppen ofta vargspår i snön som de följer bakåt. På så sätt kan guiden visa och berätta om vad vargen har haft för sig.

– Gruppen får uppleva stämningen ute i naturen och spänningen med att befinna sig mitt i ett vargrevir, berättar Lars Gabrielsson på Nordic Safari. Natten tillbringar de i ett gömsle mitt i vargskogen. Många gånger kan man också höra vargarna yla ute i mörkret.
Just vargen är en ganska kontroversiell turist-attraktion. Varghatet är utbrett och det är inte alltid som lokalbefolkningen välkomnar att detta djur framställs i positiv dager. Bland turisterna har dock Lars Gabrielsson enbart mött positiva reaktioner.
– Vi svenskar har varit väldigt hemmablinda, säger han. Vi har inte insett tidigare hur exotiska dessa stora, karismatiska djurarter är. När stadsbor och utlänningar kommer ut i skogen blir de förstummade. Av tystnaden, ljuset och den enorma stjärnhimlen.

I Finland och Kanada har de stora rovdjuren betraktats som en turistattraktion i ett par decennier, men i Sverige startade rovdjursturismen på allvar först för tre-fyra år sedan. Nu växer dock antalet arrangörer stadigt. På Naturens Bästa (www.naturensbasta.se) finns fjorton olika arran-görer av viltskådning listade. Här hittar vi allt ifrån turer med hundspann genom lappländska järvriket till ridsafari på spaning efter fjällrävar.

– Svensk viltskådning är en jättestor naturresurs där rovdjursturismen är en guldåder, säger Dan Jonasson, generalsekreterare i Ekoturismföreningen/Naturens Bästa. Ekoturismen växer på alla fronter och rent geografiskt ligger vi dessutom bättre till för de europeiska turisterna än Kanada och norra Finland.

Arrangörerna av rovdjursturism försöker alla att göra resan till en helhetsupplevelse med bra boende, god mat och erfarna guider som kan vägleda besökare som ofta inte vet ett dyft om hur man beter sig ute i skogen. Men vad är det då som lockar med att ligga och trycka i ett gömsle timme efter timme när man lika gärna skulle kunna se djuren på zoo? Håkan Vargas tror att han vet svaret.

– Dagens människor har allt utom upplevelser, säger han. Många lever så långt från naturen men de har ändå en längtan efter att få komma ut i tystnaden. Samtidigt blir mötet med rovdjuren ett stort äventyr. Detta är inte tillrättalagt på något sätt och det blir en verklig upplevelse när björnfrossan kittlar i nackskinnet

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report