Det finns stora osäkerheter kring de stora projekten i Dubai just nu, vilket påverkar marknaderna även i Europa. Burj Dubai som är världens högsta byggnad med sina 705 meter tycks vara belånat upp till taknocken eller kanske snarare toppspiran.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

Bakom Dubais gränslösa byggboom står holdingbolaget Dubai World som nu uppenbarligen har betalningsproblem eftersom man bett om sex månaders uppskov med låneåterbetalningarna. Skulden är i storleksordningen 60 miljarder dollar, vilket motsvarar nästan tre fjärdedelar av emiratets samlade skuld.

Byggföretaget Nakheel, som bland annat står bakom det berömda projektet där man anlagt öar i form av en palm, ska betala av 3,52 miljarder dollar den 14 december. Bygggrunderna står nu tomma och chockvindar blåser längs den Persiska gulfen. Enligt ekonomikanalen Bloomberg News analys är nu risken för en ekonomisk kollaps i Dubai överhängande.

Utsikten från världens högsta byggnad syns kanske nu inte lika fantastisk då bostadspriserna i Dubai rasat med 60 procent. Omkring 400 bostadsprojekt, för ett samlat värde av drygt 300 miljarder dollar, har antingen blivit annullerade eller stoppats. Emiratet har meddelat att Dubai World ska rekonstrueras men ännu inte lämnat ut några detaljer.

Dubai World äger förutom Nakheel även flygbolaget Emirates och hamnföretaget DP World, som dock inte ingår i rekontruktionen. Dessutom äger Dubai World aktieposter i MGM Mirage Casino Group i Las Vegas samt i New York-varuhuset Barneys.

Det ser dock nu ut som om det rikare emiratet Abu Dhabi med Förenade arabemiratens riksbank kommer till hjälp. Det är dock troligt att inte alla delar av Dubai World räddas. Det har också spekulerats kring om Abu Dhabi som motprestation skulle lägga vantarna på Emirates och slå ihop det med Etihad. Initierade experter tror dock inte att det kommer att ske.

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report