SILA etablerades 1943 under namnet Svensk Interkontinental Lufttrafik AB av Wallenbergs för att starta en flyglinje mellan Sverige och England. Per Norlin blev företagets första VD och redan 25 november 1943 undertecknade han ett kontrakt med Douglas om köp av tio stycken DC-4.

Den första civila flygningen mellan Europa och USA genomfördes 27 juni 1945 med en modifierad Boeing B-17 Flying Fortress (döpt av SILA till Jim), med mellanlandning i Reykjavik och Newfoundland.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

Under våren 1946 utgick B-17 ur bolagets flotta och ersattes av Douglas DC-4.

SILA sammanslogs 1948 med flygbolaget AB Aerotransport (ABA). 1946 kom SILA att bli den svenska delen delen av SAS. SILA upphörde som eget flygbolag 1977, och kom därefter att endast fungera som holdingbolag för den svenska delen av SAS via dotterbolaget ABA. 1996 namnändrades SILA till SAS Sverige AB, och senare samma år fusionerades bolaget med ABA.

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report