Tåg i Bergslagen

Tor 3 dec, 2009 - 11:01

Tåg i Bergslagen bildades år 2000 efter en idé från Intresseföreningen Bergslaget och fackförbundet Seko om att samordna länstrafiken och SJ AB:s upphandlade trafik i regionen. TiB och Rikstrafiken genomförde sedan en upphandling av trafiken, som vanns av SJ. I januari 2001 drog sedan trafiken igång. År 2003 blev ett stormigt år efter att SJ gått ut med uppgifterna att trafiken var kraftigt förlustbringande för dem och att man helst ville bli löst från kontraktet. Diverse turer gjorde att TiB:s dåvarande vd tvangs avgå. Efter nya förhandlingar överlät SJ trafiken på Tågkompaniet (som underentreprenör till SJ), som tog över i augusti 2004. I och med att Tågkompaniet tog över trafiken förbättrades punktligheten väsentligt och även tilltron till tågsystemet. Resandet har därför ökat kraftigt. Under 2005 har en ny upphandling genomförts efter det att Rikstrafiken beslutat om fortsatt stöd till trafiken i första hand i fem år till. Även de fyra länen och dess trafikhuvudmän har sagt ja till en fortsatt drift. Upphandlingen avslutades i augusti 2005 och uppdraget att köra trafiken från juni 2006 och ytterligare fem år med möjlighet till förlängning i fem år har gått till Tågkompaniet. Sedan starten 2001 har resandet ökat från ca 1 miljoner resor till 2,5 miljoner resor 2007.

Från och med den 18 juni 2007 kör TiB även på sträckan Hallsberg–Motala–Mjölby.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

Kontaktinformation

Tel: 0771-444 111

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report