I kraschen dog 113 personer och den blev början till dödstöten för Concordeeran. I bitttiska och franska medier refereras till den just påbörjade rättegången där dels Continental Airlines, dels två av bolagets anställda samt två pensionerade Concordeingengörer och en före detta flygsäkerhetschef anklagas för olyckan. Rättegången väntas ta fyra månader och hoppas kunna klargöra vem som bär ansvaret.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

Franska åklagare kommer att försöka bevisa att en lossnad titanbit, använd som lagningsmaterial, från en Continental Airlines DC-10 orsakat olyckan. Metallbiten ska ha rivit upp däcken på Concorden så att bitar av gummi flugit in i bränsletankarna vilket orsakade att planet började brinna.

Continetals försvarsadvokater kommer hävda att en viktig del av Concordens underrede tagits bort vilket också ska ha bidragit till olyckan. Rättegången ska också ta reda på om Concorden hade allvarliga konstruktionsbrister som negligerats.

Om Continetal Airlines fälls kan bolaget få ett straff om högst 375 000 euro. De fem individuellt anklagade kan, om de fälls, få straff om högst 66 000 euro och fem års fängelse.

SENASTE NYTT

ANNONS: