Ur spår är tiden

Mån 22 feb, 2010 - 9:04

Foto: Kasper Dudzik

Ska vi verkligen satsa hundratals miljarder på ett nytt snabbtågssystem som blir en dyr nota för skattebetalarna och dyrare att resa med än ett flexibelt kommunikationssystem som fungerar i ur och skur; flyget. Nej, jag tror inte det längre. Den här vintern är en väckarklocka. Tåg är inte driftssäkra.

Kom nu inte och säg att vintern är extrem. Det är den inte. Meteorologiskt sett. Ta denna måndag. Strålande sol och 20 grader kallt i Stockholm. Då har man beslutat hålla t o m Stockholms tunnelbana inomhus, i tunnlarna. Den får inte köras utomhus!!!!

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

Har de försökt med sådana där specialsydda kläder som hundar har nuförtiden? Ylletröja och mössa på växlarna kanske? Det handlar inte om något extremt väder. Det handlar måhända om det näst sämst underhållna fjärrtågsnätet i Europa. Men mer handlar det om ledning; i Banverket, på SL, möjligen även inom SJ.

Det handlar om regelkramare, skyddsombud, fackliga förhandlingar, kompromissar, alla ska med, medbestämmande. Det handlar om medelmåttighet, kraftlöshet, kompromisskandidater, ynkryggar. Det handlar om en chefsgeneration mellanchefer, så typiskt svensk, av allt annat än ”ballar av strål”.

Det gäller SAS också, så ni inte tror jag glömmer dem. Det handlar om brist på ledarskap, visioner, framförhållning. Att våga peka med hela handen. Alla ska med, men ingen vågar sticka ut …hakan. Inte tunnelbanetågen heller…ur tunneln. Inga risker ska tas.

Men vem betalar alla arbetsgivares nota för att tiotusentals svenskar sitter hemma och gonar sig framför OS på TV istället för att jobba!

Och alla som försöker, fryser, knuffar sig fram med femdubbla restider, vårdbiträden, butiksanställda, bussförare, städerskor, tidningsbud. De, som verkligen har, ballar av stål. Ynkryggar blir chefer. Svensk tradition. Ingen ska ju vara förmer.

Huvuden måste rulla, som de sällan gör i Sverige. Utan avgångsvederlag. Varför inte det omvända. Vedergällningsavdrag för odugliga klåpare i chefsposition.Och skyll för fan inte på vädret. Det är bistert, men normalt. Titta på jordgloben. Vad ligger Sverige i höjd med?

Men om ni tycker annorledes. Tänk på andra vanligt förekommande nyheter om tåg. På hösten halkar de på löven. På sommaren blir det solkurvor och tåg tas ur trafik för att det blir för varmt för förare eller passagerare. På våren. Tja, det skulle inte förvåna mig om tåg är pollenallergiska också. Men innan vi ropar hej över den kommande våren skall vi besinna den kommande snösmältningen. Då banvallar undermineras och broar får stängas av så tågen stannar igen. Jovisst, extremt väder var det ja.

Sedan ska vi vara rättvisa också. Fjärrbussar. De har det inte lätt på glashala vägar. De har inte ens ett spår av följa. Men de går!

Givetvis är denna krönika bortglömd imorgon. Men det jag skrev om att vi nog ska glömma det där med nya snabbtåg. Var så säker. Jag kommer att påminna er. Om och om igen. Tills huvuden rullar. Några måste ju i Sverige någongång göras personligen ansvariga för något.

SL:s presstjänst uppmanade folk som kunde att jobba hemifrån. Det påminner om en gammal sketch. Överläkaren tar emot ett samtal: Vadå jobbar hemifrån idag Bengtsson? Du är ju för fan kirurg. Men ibland överträffar verkligheten dikten.

Grattis alla kirurger, vårdbiträden, kassörskor, busschaufförer, piloter, bagare, slaktare, brandmän, ambulansförare, ja inte minst plogbilsförare och lokförare. Idag jobbar ni hemifrån!

Just när detta skrivs kommer sopbilen i arla morgonväkt till igensnöad innerstadsgård med snöhäng över soptunnorna. Och sopgubbarna kommer ut med soporna!

Någon talangscout borde kallas ut på chefsrekrytering en sådan här dag till alla vanliga, uselt betalda,medel.-Svensson som tog sig till jobbet ändå, trots att företag med transportplikt svikit dem helt. Där har vi framtidens chefer. De nuvarande kan ju jobba hemma.

I Japan hade Banverkets, SJ:s och SL:s chefer fått stå på parad i TV och bugande säga FÖRLÅT. I varenda kanal. Kommunikationsministern skulle få avgå.

I Japanska bergen får de årligen mellan tre och fyra meter snö. Konstigt nog går tågen ändå. Kan ingen göra Anja Pärsson till chef för Banverket?

Jan Ohlsson
jan@travelreport.se

SENASTE NYTT

ANNONS: