Hotell satsar på höjden

Ons 7 apr, 2010 - 16:54

Foto: Mats Montner

Den globala finansiella krisen tycks inte ha påverkat byggandet av höga skyskrapor jorden runt, möjligtvis med undantag av skyskrapans eget hemland, USA.

Visserligen planerades flera av dessa nya spektakulära byggnader innan världens ekonomi rasade samman. Samtidigt måste man se detta fenomen, med tävlingar om att uppföra väldens, Europas, Asiens och Amerikas högsta byggnader åter tagit fart, som ett friskhetstecken på planeten jordens framåtanda.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

Eller är det verkligen vettigt att bygga massor av multimiljardersprojekt med en uppsjö av billigt utnyttjad arbetskraft från fattiga länder. Många arbetar under slavliknade former och i deras hemländer har många knappt tak över huvudet och är drabbade av svält, AIDS, andra allvarliga sjukdomar, våld och krig. Dessutom finns det många föräldralösa barn att ta hand om. Kanske borde en del av jordens finansiella resurser läggas på att rätta till detta elände.

Höga hotell
Det nya med de byggnader som nyligen har uppförts, eller är på väg att uppföras, är att de flesta också innehåller hotell. I de flesta fall utgörs inte hela byggnaderna av ett hotell, men en del av den, så som är fallet med Burj Khalifa.

Det är heller inte vilka hotell som helst. Världens ledande hotellkedjor är inblandade liksom även nya projekt så som de nya Armanihotellen. Även på så udda ställen som Pjongyang har man sedan länge haft ett projekt igång som var tänkt att bli världens största hotell.

I Europa är det väl främst London och Moskva som tävlar om världsdelens högsta och mest arkitektoniskt avancerade byggnader just nu. I Mellanöstern är det förstås, numera krisdrabbade, Dubai som står för ett flertal sensationella byggnader, om nu alla genomförs.

Även i det rika grannlandet Saudiarabien byggs det och just nu uppförs nu en stor och hög byggnad med hotell i Mecka. Det heter Abraj Al Bait Tower eller ”Mecca Royal Clock Hotel Tower” och beräknas bli världens näst högsta byggnad med 595 meters höjd. Hela komplexet består av flera sammanlänkade byggnader och beräknas få den största golvarean i världen. Det högsta tronet i komplexet beräknas bli den högsta byggnad i världen som enbart är hotell. Dessutom kommer tornet att ha fyra klockor med en diameter om 80 meter vilket gör det till världens största och högst belägna klocka.

Arkitektoniska landmärken
Att uppföra byggnader som ligger i framkant av vad arkitekter och ingenjörer kan prestera är inte bara en fråga om det gamla amerikanska idiomet, störst bäst och vackrast – man skapar också landmärken som bara i sig drar turister.

Många av världens nya avancerade arkitektoniska projekt innehåller alltså också hotell. Ett undantag är Twin Towers eller World Trade Centers nya ersättare i New York. Visserligen kommer nya 1 World Trade Center bli USA:s högsta byggnad med sina 541 meter men det är fortfarande Port Authority of New York and New Jersey som står bakom det nya kontorskomplexet. Byggnaden lär bli en av USA:s säkraste – ur alla aspekter.    

Glasskärvan i London

Ett av de mest intressanta projekten i Europa är London Shard, eller mer korrekt ”The Shard of Glass – London Brid-ge”, som uppförs i stadsdelen Southwark vid Themsens södra strandlinje. Byggna-den, med en planerad höjd om 310 meter och 71 våningar, var tänkt att bli Europas högsta byggnad men kommer troligen att slås i höjd av en ny skyskrapa i Moskva.

18 våningar i mitten på Shard of Glass kommer att inhysa ett hotell tillhörande Asiens ledande lyxhotellkedja, Shangri- La Hotels and Resorts. The Shard of Glass har ritats av den kände italienske arkitekten Renzo Piano och beräknas stå färdigt 2012. Återigen visar London att man kan kombinera en klassisk lägre bebyggelse med nya arkitektoniskt avancerade landmärken. Inte minst Norman Fosters speciella skapelse 30 St Mary Axe eller ”Gurkan” om 180 meter har rönt världberömmelse.

Moskva
I Moskva byggs federationstornet som beräknas vara färdig- byggt före sin konkurrent i London. Tornet beräknades först bli 506 meter högt inklusive spira, men har nu reducerats i höjd. På de övre våningarna av federationstornet kommer Grand Hyatt Moscow att invigas, med nattklubb på översta våningen. Byggnaden har också planerats att innehålla lägenheter designade av Giorgio Armani.

Federationstornet är en del av ett stort mångmiljardprojekt som planeras i Moskva och kallas Moscow International Business Centre. Den byggnad som nu beräknas bli Europas högsta byggnad är Mercury City Tower i Moskva som ska stå färdig 2011 och vara 380 meter hög, dock utan hotell.

Dubai älskar Armani
Burj Khalifa, som tidigare kallades Burj Dubai (burj betyder torn), har fått sitt nya namn efter grannlandet Abu Dhabi:s härskare shejk Khalifa bin Zayed Al Nahayan. Namnbytet kom till stånd för att hylla Abu Dhabi och dess ledare, som i december gick i borgen för det ekonomiskt krisande Dubai och dess vidlyftiga byggnadsprojekt. Det har kostat drygt 10 miljarder kronor att bygga 124 våningar och 828 meter höga Burj Khalifa.

Arkitektur och ingenjörskonst har utförts av Chicagobaserade firman Skidmore, Owings and Merill. Chefsarkitekt var Adrian Smith och konstruktörerna säger att det är fullt möjligt att bygga ännu högre byggnader.

Själva juvelen i Burj Khalifa kommer att utgöras av världens första hotell designat av Georgio Armani. Detta Armanihotell är det första i en serie inom varumär- ket Armani Hotels and Resorts och man planerar att driva hotell även i Milano, Marrakech, New York, Shanghai och Tokyo.

Priserna för rummen i Armani-hotellet i Burj Khalifa kommer ligga på runt 8 000 kronor natten, med svitpriser på 30 000 kronor natten. Därmed blir man en utmanare till det tidigare högsta topphotellet i Dubai, sjustjärniga och arkitektoniskt enastående, Burj Al Arab.

Qatar biffar upp
I gulfstaten Qatar, med det just nu offensiva flygbolaget Qatar Airways, har man också börjat bygga höga byggnader med hotell. Ett av dem som just nu är under uppförande heter Dubai Towers i huvudstaden Doha. Det kommer att innehålla ett boutiquehotell som ska drivas av Dubaiföretaget Jumeriah Group. Huset blir 437 meter högt med 90 våningar.

Doha Convention Center Tower är den högsta byggnaden som just nu är på gång att byggas i Doha. Det kommer att bli 551 meter med 112 våningar och bli färdigbyggt 2012. Denna obeliskliknade skapelse kommer också delvis att bestå av ett hotell.

Kina
I Kina, Hongkong och Macau byggs det också så det knakar. Shanghai Tower är en påbörjad superskyskrapa i hjärtat av
Shanghaistadsdelen Pudong, alldeles bredvid Jin Mao Tower och Shanghai World Financial Center. Byggnaden, som ritats av det stora amerikanska arkitektföretaget Gensler kommer bli 632 meter hög när det står klart 2014. Det blir en avancerad och nyskapande design i form av en transparent spiral som blir en ikon i stadssiluetten.

Denna skyskrapa kommer att ligga i framkant av utvecklingen på flera områden som exempelvis ekologisk hållbarhet och kommer att certifieras som en grön byggnad. I de 128 våningarna kommer det att inrymmas kontor, kultur- och underhållningsutrymmen, butiker, konferenscenter och ett lyxhotell.

De två intilliggande skyskraporna innehåller också hotell. I en del av det 494 meter höga Shanghai World Financial Center hittar man Park Hyatt Shanghai. Jin Mao Tower är bara 421 meter högt och här återfinner man Grand Hyatt Shanghai Hotel mellan våning 53 till 87. Goldin Finance 117, även känt som China 117 Tower har börjat byggas i Tianjin. Det är tänkt att bli 597 meter högt.

Ryugyong Hotel i Nordkorea

Ryugyong Hotel är en påbörjad byggnad som finns i Pyongyang i Nordkorea. Byggnaden projekterades under 1980-talet och var tänkt att bli världens största hotell. Redan flera år innan skröt den nordkoreanska regimen om denna byggnad och den kunde ses på till exempel frimärken. Hotellet skulle bli 300 meter högt och rymma 3000 hotellrum. 1992 stannade arbetet och byggnaden har bara fått vara ett tomt betongskal som helt saknar inredning. Regimen har nu aviserat att arbetet med att färdigställa byggnaden har återupptagits. Det ska stå klart till Kim Il Sungs födelsedag 2012.

Mats Montner
mats@travelreport.se

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report