Egypten är det resmål som växer snabbast just nu hos Ving. Inför förra vintern ökade det med 52 procent och hittills i år har man sett en efterfrågeökning om 34 procent. Det är förklaringen till de nyinsatta flygningarna.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

– Kort flygresa, bra priser, varmt och solsäkert, underbar snorkling och ett fantastiskt kulturarv är nog huvudskälen bakom Egyptens stigande popularitet, säger säger Magdalena Öhrn, informationschef på Ving.

Enligt Peter Hellström på Fritidsresors informationsavdelning har man där sett en väldigt kraftig efterfrågeökning på Egypten – hela 133 procent. Resor från de regionala flygplatserna har också ökat med 20 procent. Egypten är nu Fritidsresors andra mest populära vinterresmål efter Thailand. För båda arrangörerna är det Hurghada och Sharm El-Sheikh som gäller.

När det gäller resorna från Norrköping, Växjö och Örebro till Egypten så flyger båda arrangörena med Thomas Cook Airlines. Varje arrangör har ungefär hälften av platserna. (Ving ingår i Thomas Cook koncernen).

Jetset, snorkling och kultur
Sharm El-Sheikh är lite mer jetsetartat än Hurghada och anses ha bättre snorkling. Däremot är det inte så lätt att nå de klassiska egyptiska kulturresmålen som Pyramiderna i Gize och Luxor med tempel och konungarnas dal. Sharm El-Sheikh som ligger på Sinaihalvöns sydspets är det väl främst Sinaiberget där Moses ska ha tagit emot Guds tio budord, samt Katarinaklostret vid dess fot, som är möjliga kulturutflykter.

Denna sommars trender
I sommar är tre av fyra resor sålda hos Fritidsresor. Fler bokar, och gör det tidigare än förra året. Turkiet är klart störst men klassiker som Kreta, Rhodos och Cypern står sig bra. Att resa från de regionala flygplatserna   till allt fler resmål är också en utveckling man ser.

– Sommarens trend är att All-inclusive ökat med 50 procent, främst i Turkiet. Men ändå utgör All-inclusive ännu bara 15-20 procent av resorna. Man kan också se en trend mot ökat generationsresande där flera generationer reser i större familjegrupper, säger Peter Hellström på Fritidsresor.

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report