Konkurrens övermäktig

Ons 23 Jun, 2010 - 13:23

Foto: Philipp John / Wikipedia Commons

Flygplanen är dock registrerade i Turkiet eftersom den s k norra republiken inte erkänns av andra länder än Turkiet. Deras tidigare reguljärtrafik till norra Cypern måste alltså först mellanlanda i Turkiet innan de kan flyga in till Lefkosa (Nicosia) om planet går t ex från EU.

Detur har använt KTHY för charter mellan Sverige och Turkiet, inte Cypern. Tidigare i år orsakades en politisk konflikt med EU-medlemmen Cypern sedan charterflyg påstods flugit non-stop Lefkosa till Iran. Men KTHY har också problem med enorm konkurrens från de alltfler turkiska reguljär- och lågprisflygbolagen, t ex Atlasair och Pegasus som bägge flyger till Lefkosa.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

KTHY har funnits sedan 1975. 2005 sålde Turkiets regering sina aktier i bolaget till företaget Ada Havayollari. KTHY brottas med en skuld på 700 miljoner SEK och anbud har tagits in för att sälja bolaget under juni 2010. Den ende budgivaren var Atlasjet. Men nu har bolaget ställt in trafiken och i bakgrunden skymtar också en politisk del. KTHY som ”nationellt flygbolag” är en belastning för Turkiet i fredsförhandlingarna med EU-medlemmen Cypern.

Jan Ohlsson
jan@travlereport.se

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report