Ryssen kommer

Fre 10 sep, 2010 - 14:37

Illustration: Tobias Hellstr

Efter en liten svacka av återhållsamhet i ekonomin är charterresan nu på väg att bli var mans förverkligade dröm. Klimatet talar för osedvanlig längtan till sol och bad och utrikesresor är status. Men så har det väl varit länge? Tänker säkert många.

Absolut, men nu tar det verkligen fart. Länge var Storbritannien charterresenärerna nummer ett. Uselt klimat och brist på sommarhus lyder en förklaring. Ryssarna är visserligen 190 miljoner, men deras charterökning är oproportionellt stor mot bakgrund av många med låga inkomster. Dessutom har ryssarna egna arrangörer, egna charterbolag och en tendens att köpa upp.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

De trissar upp priserna. Men framförallt köper de tillbaka förlorat territorium, tomt för tomt, hus för hus. Efter 1991 var det få icke-ryskspråkiga i öst som satsade på att lära sig ryska. Nu är det en klar konkurrensfördel i turistbranschen att vara ryskspråkig, även vid Medelhavet. När de snårig visumreglerna nu slopas mot exempelvis Turkiet kan vi vänta allt fler ryssar dit. Det gynnar även turism mot Egypten, Tunisien och Marocko. Men också i Lettland, Estland, Montenegro, spanska solkusten, Kanarieöarna, Mallorca, Cypern landar allt fler flyglaster från Moskva, St Petersburg, ja till och med regional charter från Yekaterinburg, Ufa, Samara och Krasnodar.

Charterbolagen blir fler och fler och fler
Det finns fördomar. De tvättar pengar och dricker vodka hela dagarna. Planen är lastade med maffia och prostituerade. Men av stiger vanliga barnfamiljer, par och ungdomar. Av språkskäl umgås de gärna med varandra. Däför tar de över hela hotell och köper mer än gärna sommarhus och lägenheter. Vilka tror ni köpt och rustat upp flest av Rigas fantastiska jugendpalats och Jormalas sommarvillor; som efter decennier av förfall återbördades till rättmätiga ägare som oftast var utan renoveringspengar?

När några ur en pressgrupp för flera år sedan fick lift runt ett nytt exklusivt all-inclusiveområde i Egypten åkte vi med en blonderad rysk platschef för en lika rysk resebyrå. Varje gång någon egyptier i lång vit dress släntrade över gatan borde hon saktat in. Det gjorde hon inte. Hon gasade och lade sig på signalhornet och muttrade några heligt ortodoxa eder om muslimer, på ryska. De muslimska gästarbetarna virvlade som dervischer runt den lilla rasande Golfen med det blonda bombnedslaget vid ratten. Fördomar, alla dessa fördomar, även dem du sett med egna ögon.

Men har man vuxit upp med brödköer, hemlig polis och affärer utan mat, ja då får man ett annat förhållningssätt till köer. Den som inte tar för sig går under. Den som inte vässar armbågarna når inte målet. Den som pratar för mycket hamnar bara i Sibirien.

Money talks
Cypern har exempelvis undvikit den grekiska krisen. Bankerna är nämligen till bredden fyllda med pengar. Närmare 40 miljarder har flyttats undan högre skatter i Grekland. Men det är ändå småpotatis jämfört med de pengar som strömmar in från Ryssland och en rad andra östländer. Ryssland räknar 2010 med en tillväxt på fyra till fem procent och har gasat ur recessionen.

I Åre plöjer de redan nedför backarna som tanks. Sägs det. Och köper hus. Det är inget krigshot. Men vi måste notera att de långsamt köper tillbaka förlorat land och att vill man göra sig gällande i baltisk turistindustri idag så är det ryska som gäller. Sverige ligger efter. För ryska turister har en positiv uppfattning om Sverige och vill gärna hit betydligt mer. Visum är ett hinder, liksom för oss att besöka dem.

”Vi hatar det vi inte känner” Det är ett uttalande som tillskrivs Ali, den fjärde kalifen och Muhammeds kusin. Det är mer aktuellt än någonsin. Vår gamla rysskräck verkar nästan genetiskt betingad. Få folk är mer rädda för ryssar än svenskarna. Vi måste nog tänka om.  I själva verket är rubelturisten den nya dollarturisten. Vi ligger efter, långt efter exempelvis finnarna. Snart kommer dessutom kineserna.

Jan Ohlsson
jan@travelreport.se

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report