Välståndsskapande entreprenör

Fre 10 sep, 2010 - 16:26

Foto: Mats Montner

Hotellkungen Bicky Chakraborty möter i entrén till hotellet som doftar nytt. Förr var detta en gammal spannmålskvarn, idag är byggnaden K-märkt och inrymmer 186 stycken påkostade hotellrum, modern konferensavdelning, pool och spa. Läget är en bit från Stockholms innerstad, men per båt tar man sig hit på knappt tio minuter från kajen nedanför Dramaten.

– Detta område är på väg att bli ett Nordens Venedig, utbrister Bicky.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

Före intervjun kan börja måste Bicky fixa några saker; tala med arkitekten Thomas Sandell, som är på besök för att informera sig om nya uppdrag, och sedan vill han kolla med receptionen att transporterna för en konfererande grupp är ok inför nästa morgon. Bicky tar sig alltså gärna an den dagliga driften, inte bara de stora frågorna.

– Jag gillar det. Då får jag ju också tillfälle att träffa de boende. De är oftast spontana och uttrycker gärna vad de tycker om vistelsen när de ser mig. Det är väldigt värdefullt med den direkta informationen.

Strålande idé
Året var 1966 och Bicky hade bestämt sig för att flytta från Calcutta till Sverige – för kärlekens skull. Kärleken tog slut men han valde likväl att stanna kvar. Han studerade på Stockholms universitet, samhällsvetenskapliga ämnen, och då kom han även på en strålande idé. När studentrummen stod tomma under sommarmånaderna kunde de hyras ut i stället. Det var starten på en lyckosam hotellkarriär.

Nedgångna stadshotell – som ingen ville befatta sig med – blev hans nästa projekt. Det första som han köpte var Stora hotellet i Örebro, året var 1980. Idag har innehavet växt till 20 hotell på 14 orter, där även drygt 50 procent av alla byggnaderna ägs av paraplyorganisationen Elite.

Ytterligare tre hotell är på gång de närmaste åren; i Malmö, Lund och Stockholm. I koncernen ingår också Bishop Arms, som är en kedja med 32 pubar från norr till söder, och fler ska det bli. Det satsas alltså på nya hotell och pubar hela tiden, trots att tiderna inte anses direkt gynnsamma.

Stockholmsfenomen
Under det närmaste året kommer det att finnas ytterligare 1 500 hotellrum i Stockholm, men Bicky Chakraborty är inte rädd för överetablering.

– Det är ett Stockholmsfenomen och vi har aldrig varit nummer ett i huvudstaden. Däremot på landsorten där vi har 80 procent av vår omsättning, säger han stolt.

De boende på Elité-hotellen är främst nordbor och någon offensivare bearbetning av andra länder har ännu inte varit aktuell – eller behövts. Uppskattning från gästerna – över de historiskt intressanta stadshotellen – som  Knaust i Sundsvall, Mollberg i Helsingborg, Savoy i Malmö och Stadshotellet i Västerås är inget att ta miste på. Hotellen är smakfullt designade, men man har också varit noga med att behålla allas särart. Det är dock inte främst för hur det ser ut som man väljer att bo på ett Elite-hotell, enligt Bicky.

– Det är engagemanget gästen känner från mig och personalen, svarar han enkelt.

Engagemang gäller också för välgörenhet. Bicky har anordnat en rad insamlingsgalor under årens lopp. Idag äger han dessutom ett sjukhus i Indien tillsammans med några läkare.  Ytterligare ett är på gång, en cancer- och hjärtklinik. Hur mycket pengar han ger bort varje år sägs vara lika mycket som han konsumerar själv men tillägger:

– Plus en hel del till!

Inte sälja
På frågan om han aldrig varit intresserad av att sälja hela koncernen blir svaret först att ”ingen har övertygat mig ännu”. En rad med köpare har det förstås funnits, men när Bicky undrat hur de ska fortsätta driften har det blivit stopp. Han har inte känt sig säker på vad de har för planer.

– Egentligen har det aldrig funnits på min agenda att sälja. Liksom att inget heller skulle få mig att sätta bolaget på börsen, säger han bestämt.

Sedan ber han vänligt om ursäkt. Intervjun måste avslutas, ett nytt möte väntar uppe i den gamla mjölkvarnen. Nu gäller det möbleringen av terrassen utanför tornsviten, som har en fantastisk utsikt över Stockholms inlopp och stadskärna. Och Bicky är då självklart med och skapar.

Före han hastar iväg hinner han dock rota fram en sliten lapp ur plånboken och läser upp följande ”visdomsord”:
”Jag vill kallas välståndsskapande entreprenör, för det är stor skillnad på att utveckla välstånd och att vara rik. Rikedom ärver man, välstånd skapar man”.

FAKTA: Bicky Chakraborty
Familj: Frun Ylva, dottern Caroline.
Bor: I Stockholm och London, sommarhus i Båstad.
Karriär: 1980 gjorde Stiftelsen Stockholms Studentbostäder dotterbolag av hotellrörelsen, SSRS Holding AB. Sedan 1999 ägs detta bolag till 100 procent av Bicky Chakraborty.
Utmärkelser: Många, senast 2009 Albert Bonniers pris till Årets Företagare.
Fritid: Välgörenhet, tennis, går gärna ut och äter.

Elite i siffror       

• Omsättning: 1,3 miljarder kr.
• Fastighetsbeståndets värde: 2,2 miljarder kr.  
• Anställda: ca 4 500.
• Hotell: 20 på 14 orter.
• Hotellrum: 3 000.
• Dessutom: 32 stycken pubar, Bishop Arms.

Text: Susanne Cederberg

Välståndsskapande entreprenör

Fre 10 sep, 2010 - 14:02

Foto: Mats Montner

Hotellkungen Bicky Chakraborty möter i entrén till hotellet som doftar nytt. Förr var detta en gammal spannmålskvarn, idag är byggnaden K-märkt och inrymmer 186 stycken påkostade hotellrum, modern konferensavdelning, pool och spa. Läget är en bit från Stockholms innerstad, men per båt tar man sig hit på knappt tio minuter från kajen nedanför Dramaten.

– Detta område är på väg att bli ett Nordens Venedig, utbrister Bicky.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

Före intervjun kan börja måste Bicky fixa några saker; tala med arkitekten Thomas Sandell, som är på besök för att informera sig om nya uppdrag, och sedan vill han kolla med receptionen att transporterna för en konfererande grupp är ok inför nästa morgon. Bicky tar sig alltså gärna an den dagliga driften, inte bara de stora frågorna.

– Jag gillar det. Då får jag ju också tillfälle att träffa de boende. De är oftast spontana och uttrycker gärna vad de tycker om vistelsen när de ser mig. Det är väldigt värdefullt med den direkta informationen.

Strålande idé
Året var 1966 och Bicky hade bestämt sig för att flytta från Calcutta till Sverige – för kärlekens skull. Kärleken tog slut men han valde likväl att stanna kvar. Han studerade på Stockholms universitet, samhällsvetenskapliga ämnen, och då kom han även på en strålande idé. När studentrummen stod tomma under sommarmånaderna kunde de hyras ut i stället. Det var starten på en lyckosam hotellkarriär.

Nedgångna stadshotell – som ingen ville befatta sig med – blev hans nästa projekt. Det första som han köpte var Stora hotellet i Örebro, året var 1980. Idag har innehavet växt till 20 hotell på 14 orter, där även drygt 50 procent av alla byggnaderna ägs av paraplyorganisationen Elite.

Ytterligare tre hotell är på gång de närmaste åren; i Malmö, Lund och Stockholm. I koncernen ingår också Bishop Arms, som är en kedja med 32 pubar från norr till söder, och fler ska det bli. Det satsas alltså på nya hotell och pubar hela tiden, trots att tiderna inte anses direkt gynnsamma.

Stockholmsfenomen
Under det närmaste året kommer det att finnas ytterligare 1 500 hotellrum i Stockholm, men Bicky Chakraborty är inte rädd för överetablering.

– Det är ett Stockholmsfenomen och vi har aldrig varit nummer ett i huvudstaden. Däremot på landsorten där vi har 80 procent av vår omsättning, säger han stolt.

De boende på Elité-hotellen är främst nordbor och någon offensivare bearbetning av andra länder har ännu inte varit aktuell – eller behövts. Uppskattning från gästerna – över de historiskt intressanta stadshotellen – som  Knaust i Sundsvall, Mollberg i Helsingborg, Savoy i Malmö och Stadshotellet i Västerås är inget att ta miste på. Hotellen är smakfullt designade, men man har också varit noga med att behålla allas särart. Det är dock inte främst för hur det ser ut som man väljer att bo på ett Elite-hotell, enligt Bicky.

– Det är engagemanget gästen känner från mig och personalen, svarar han enkelt.

Engagemang gäller också för välgörenhet. Bicky har anordnat en rad insamlingsgalor under årens lopp. Idag äger han dessutom ett sjukhus i Indien tillsammans med några läkare.  Ytterligare ett är på gång, en cancer- och hjärtklinik. Hur mycket pengar han ger bort varje år sägs vara lika mycket som han konsumerar själv men tillägger:

– Plus en hel del till!

Inte sälja
På frågan om han aldrig varit intresserad av att sälja hela koncernen blir svaret först att ”ingen har övertygat mig ännu”. En rad med köpare har det förstås funnits, men när Bicky undrat hur de ska fortsätta driften har det blivit stopp. Han har inte känt sig säker på vad de har för planer.

– Egentligen har det aldrig funnits på min agenda att sälja. Liksom att inget heller skulle få mig att sätta bolaget på börsen, säger han bestämt.

Sedan ber han vänligt om ursäkt. Intervjun måste avslutas, ett nytt möte väntar uppe i den gamla mjölkvarnen. Nu gäller det möbleringen av terrassen utanför tornsviten, som har en fantastisk utsikt över Stockholms inlopp och stadskärna. Och Bicky är då självklart med och skapar.

Före han hastar iväg hinner han dock rota fram en sliten lapp ur plånboken och läser upp följande ”visdomsord”:
”Jag vill kallas välståndsskapande entreprenör, för det är stor skillnad på att utveckla välstånd och att vara rik. Rikedom ärver man, välstånd skapar man”.

FAKTA: Bicky Chakraborty
Familj: Frun Ylva, dottern Caroline.
Bor: I Stockholm och London, sommarhus i Båstad.
Karriär: 1980 gjorde Stiftelsen Stockholms Studentbostäder dotterbolag av hotellrörelsen, SSRS Holding AB. Sedan 1999 ägs detta bolag till 100 procent av Bicky Chakraborty.
Utmärkelser: Många, senast 2009 Albert Bonniers pris till Årets Företagare.
Fritid: Välgörenhet, tennis, går gärna ut och äter.

Elite i siffror       

• Omsättning: 1,3 miljarder kr.
• Fastighetsbeståndets värde: 2,2 miljarder kr.  
• Anställda: ca 4 500.
• Hotell: 20 på 14 orter.
• Hotellrum: 3 000.
• Dessutom: 32 stycken pubar, Bishop Arms.

Text: Susanne Cederberg

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report