Foto: Mats Montner

Till Berlin och Zum Schwarzen Ferkel hittade också norrmän och danskar som Edvard Munch, Holger Drachman och Christian Krogh, de senare två tillhöriga ”Skagenmålarna”.

Historien har skapat ett unikt konstcentrum
Berlin har många museer som skapats genom en mängd olika personers bidrag. Forskare och amatörarkeologer, konstsamlare och andra. Detta har lett till att man har ett otroligt museiutbud. Det går inte att i detalj beskriva hur de olika samlingarna skapats, men många är de. Berlin uppskattas ha 175 museer som inhyser skatter som Pergamonaltaret och Nefertitibysten – en unik relik i klass med Mona-Lisa. Flera nya museer har också tillkommit under 1900-talets senare del och ritats av några av världen främsta arkitekter. Ännu idag pågår arbete och förändring av Berlins museer.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

Sedan har historiens vändningar med andra världskrigets och Berlins delning skapat förutsättningar för ett ny blomstrande konstscen koncentrerad till det gamla Östberlins stadsdelar Mitte och Prenzlauer Berg. Det tycks som om Berlin är en av världens hetaste konststäder just nu. Paris och även New York har blivit marginaliserade av det återuppväxande Berlins konst- och designkollektiv som fått tillgång till lokaler i nedgångna stadsdelar som legat i Östberlin. Man räknar med att 10 000-tals konstnärer från Europa och andra länder etablerat sig i staden på senare år, många av dem svenska.

Mittes konstnärskvarter på god väg mot återfödelse
Det finns ett område i Mitte som på något sätt förblivit mer eller mindre oförändrat genom alla omvälvningar Berlin varit utsatt för. Det kallas för ”Scheunenviertel” (Skurstaden). En huvudgata i detta område är Oranienburgerstrasse där en av Berlins få återstående synagogor står kvar, nu med en nyrenoverad gyllene kupol. Denna byggnad i nyorientalisk stil från 1866 var nära att brännas ner under nazisternas kristallnatt 1938, men det hela stoppades av en lokal polischef med hänvisning till kulturminneslagen. Idag är denna synagoga, i hjärtat av de gamla judiska kvarteren, ett viktigt centrum för de få judar som finns kvar.

 

Auguststrasse med omgivningar
Under lång tid har konstnärer levt och arbetat på Auguststrasse med dess tvärgator och gårdar. Detta område blev nedgånget under Östperioden men börjar nu återta sin plats med ateljéer, gallerier, modedesignbutiker i en salig blandning med gamla öl- och danshak där inredningen tycks knappast ha ändrats sedan 1920-talets glada dagar. Trots att delar av dessa kvarter renoverats på ett modernt sätt finner man också hus där kulhålen sitter kvar från andra världskriget. Här finns många gallerier som representerar en lång rad framstående konstnärer. De låga hyrorna gör dock att man fortfarande kan komma över blivande världsnamn till förhållandevis överkomliga priser. Det här området var också centrum för de tidiga webbdesignbyråerna, varav många nu flyttat eller lagt ner. Några av de mest framgångsrika finns dock kvar.

 

Berlin Alexanderplatz
Närliggande Alexanderplatz var före andra världskriget en av världen mest trafikerade platser. Det användes som centrum för DDR-regimen som förvandlade det till ett stelt betongtorg med Fehrnsehenturm som viktigaste statussymbol för kommuniststaten. Berlin Alexanderplatz blev ju känt för omvärlden genom TV-serien efter Alfred Döblins bok med samma namn, där vinddrivna huvudpersonen Franz Biberkopf hänger i kvarteren. De senaste planerna är att Alexanderplatz ska förvandlas till en sorts Berlins Manhattan med skyskrapor

 

Berlin har allt
I Berlin finns idag ett krog- och nattklubbsliv som om det glada 20-talet, (känt genom filmen Cabaret) aldrig förvunnit. Dessutom finns det paradgator som Kurfürstendamm med lyxiga butiker och restauranger. Varuhuset KADEWE kan klart mäta sig med Harrods i London. Staden är vaken dygnet runt samt har låga priser beroende på att finanslivet ännu inte riktigt återvänt. Dock har musikförlag som Sony Music och en lång rad andra etablerat sig i Berlin.

 

Museer
I Mitte ligger en rad klassiska museer med Museuminsel (museumön) i centrum. Sedan måste man rekommendera Neue Nationalgaliere med modern konst. Det är ritat av den forne Bauhausledaren och sedemera USA-flyktingen Mies van der Rohe – en ikon inom modern arkitekturkonst. Ett annat museum som karaktäriseras av avancerad arkitektur är nya Judishes Museum med en avancerad arkitektur av världsberömda Daniel Liebeskind.

För den historieintresserade är Gedenkstätte Deutscher Widerstand (motståndsmuseet), beläget i gamla militärledningslokaler, på nuvarande Stauffenbergstrasse ett måste. Gatan är omdöpt efter en av de största hjältarna inom det inre motståndet mot Hitlerregimen, Greven och översten Claus Von Stauffenberg, vars motsåndsförsök nyligen gjort till Hollywoodfilm med Tom Cruise i huvudrollen. Han representerade den gamla krigaradelns uppror mot ”korpralen från Österrike”. På museet finns dock alla motståndsförsök presenterade från ”Vita Rosen” och vänstergrupper till enskilda gärningsmän.

I den jättelika byggnad, som en gång inrymde ministeriet för statens säkerhet (Stasi) i dåvarande DDR ligger numera Stasimuseet. Här kan man få reda på det mesta som handlade om statens säkerhet och de oppositionella under åren 1945-1989.

Mats Montner
mats@travelreport.se

 

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report