Blåsta av Sydeuropa 3

Mån 25 okt, 2010 - 16:25

Foto: Jan Ohlsson

Krisen riskerar att sprida sig. Lilla Albanien har exempelvis 1,2 miljoner gästarbetare i framför allt Grekland och Italien, av totalt 3,3 miljoner invånare. De pengar de sänt hem motsvarar två procent av BNP i Albanien. Och många albaner återvänder nu hem.

För andra länder är de pengar som sänds hem av gästarbetare ännu viktigare. I Moldavien motsvarar de 27 procent av BNP, i Serbien 15 procent och i Bosnien 20 procent. Av 7,3 miljoner serber bor fyra miljoner utomlands, 550 000 av tre miljoner moldaver och en miljon av 3,8 miljoner bosnier gör detsamma. Även i Ukraina motsvarar hemsända pengar från ukrainare utomlands 4,6 procent av BNP.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

Det här är också ett problem inom EU och här skulle en spridning av krisen även direkt påverka andra EU länders ekonomi.

Fattigdomen sprids inom EU
Bulgarien är EU:s fattigaste medlem. Av 7,6 miljoner invånare återfinns mer än en miljon i Grekland, Spanien och Italien och de har sänt hem motsvarande 3,5 procent av BNP. Nu har många blivit arbetslösa och inga pengar strömmar längre in till småbyarna på den bulgariska landsbygden, där fattigdomen är som värst.

Var tionde av Rumäniens 22 miljoner invånare arbetar utomlands. När de nu inte kan skicka hem lika mycket, eller får återvända, försämrar det Rumäniens redan dåliga ekonomi. De statliga lönerna har sänkts med 25 procent, pensionerna med 15 procent, i ett försök att möta EU:s krav på lägre budgetunderskott.

De romer som nu sänds åter till Rumänien får det inte för roligt i denna situation. Men än mer oroande är franska strejker mot höjd pensionsålder från 60 till 62. Vem ska betala? Strejker i syd försenar uppgången och i Tyskland höjs alltfler expertröster för att eurosamarbetet skulle må bra av färre länder och att landet skulle må bäst av en återupprättad tysk mark. I Sverige får denna debatt liten spridning i media, men i Ryssland spekulerar man i att euron har gjort sitt och går mot kollaps.

Konsumtionen minskar
Bara dess försämrade värde förlänger krisen, som knappt märks i Sverige, men är påtaglig i Europa. Semesterresandet i t ex Storbritannien och Centraleuropa har sjunkit kraftigt. Samtidigt har Grekland börjat sälja ut statliga företag för att minska sitt underskott, bl a den statliga förlustbringande järnvägen. Av 11 miljoner greker jobbar 700 000 till 1 miljon i offentlig sektor, ingen vet exakt.

Spaniens arbetslöshet nådde i juni hisnande 19,7 procent, medan Lettland hade 22,5 procent arbetslösa. Få länder i EU har undgått recession. Polen är dock ett lysande undantag. Bland EU:s randstater har faktiskt även Albanien klarat sig genom krisen utan att backa. Sverige är fortsatt bäst i klassen, men har ett EU i kris som viktig exportmarknad, med allt vad det innebär.

Jan Ohlsson
jan@travelreport.se

SENASTE NYTT

ANNONS: