SAS forsätter att stiga mot skyn

Tis 4 Jan, 2011 - 18:23

Foto: Mats Montner

SAS aktie har på två dagar stigt 23 procent och stog vid börsens stängning på tisdagen i 27,80 kr. För ett år sedan var aktien dock värd över 50 kr och har på ett år sjunkit med 45 procent. SAS-aktiens uppgång började under julveckan sedan spekulationer om uppköp från ett större flygbolag kommit igång.

Det är dock inget nytt att exempelvis Lufthansa varit intressserat av att köpa SAS, men till rätt pris. Svenska, norska och danska staten äger tillsammans ungefär hälften av aktierna. Tidigare har svenska regeringsföreträdare sagt sig vara villiga att sälja SAS om man lyckas få bolaget på fötter och gör det mer försäljningsattraktivt.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

Den danska tidningen Børsen drog igång de senaste spekulationsryktena genom en artikel på nyårsafton. Det är huvudsakligen den artikeln, med spekulationer om kommande budstrid och lite dunkla uttalanden från SAS vd John Dueholm som är orsaken till börsuppgången, men det är inte riktigt så enkelt.

På Børsen.dk kunde man under tisdagen också läsa att den norska näringslivsministern Trond Giske upprepar att den norska regeringen är öppen för försäljning om priset är rätt. Han förnekar dock att den norska regeringen på något sätt skulle förhandla med vare sig Lufthansa, Air France-KLM eller British Airways.

Så någon REA lär det inte bli fråga om, även om en uppköpsspekulant skulle köpa på sig en del aktier till dagens låga pris. Det skulle dock inte gå utan att det avslöjades. För några bulvanmetoder à la Gordon Gecko kan inte seriösa företag syssla med. Dessutom lär nog inte de stora huvudägarna utöver de skandinaviska staterna i nuläget vilja släppa ifrån sig aktier i någon större utsträckning.

Flygaktier har gått bra under 2010
Enligt branschorganet  IATA har världens flygaktier stigit i genomsnitt med 28 procent under 2010. Lönsamheten för flygindustrin har ökat vilket också gynnar europeiska bolag. SAS seglar just nu i medvind och har lanserat en kampanj där man släppt en miljon biljetter till lågpris. Dessutom har man förbättrat en tidigare käpphäst för biljettköpare – SAS hemsida.

För att underlätta möjligheten att hitta de billigaste biljetterna har man skapat en ny sökmotor på där man får en överblick över alla destinationer, priser, datum och tillgänglighet. Hur väl den fungerar har vi dock inte testat.

SAS försöker för fullt nå lönsamhet genom att följa programmet Core SAS och där står inget om lågprissatsning – tvärtom. SAS ska satsa på sin kärnverksamhet med affärsresenärer och de lönsamma linjerna, de som en gång gjorde SAS framgångsrikt. Hur som helst så ser det ut som om SAS fått stopp på de värsta blödningarna och är kanske rent av på väg mot lönsamhet.

Aktien undervärderad
SAS resultat har ju inte varit direkt lysande men senaste rapporten och senare uppgifter tyder på ett ljus i tunneln. Om SAS vinstprognoser visar sig vara riktiga är aktien, trots kurslyftet, inte övervärderad. För tre år sedan låg SAS börskurs på nära 150 kr.

Börskursen steg först rejält under tisdagsförmiddagen för att sedan stanna av och till och med falla tillbaka sedan Nordea Markets meddelat: ”Vi tvivlar på att det händer något på kort sikt och ser aktien något överköpt på mycket kort sikt”. Banken hade dock en behåll-rekommendation för SAS aktien.

Detta skrämde väl en del småsparare som gärna spekulerar i sk ”folkaktier”. Speciellt som det sades att några större börsaktörer sålt. Mot eftermiddagen återhämtade sig dock aktien och slutade 11,2 procent upp.

Vi får hoppas att SAS nu är på väg tillbaka och inte störtdyker som ett annat flygbolag gjorde häromdagen. Konkurrenten Norwegian har haft det motigt på börsen den senaste tiden och aktien har sjunkit ett par procent under årets första börsdagar. Norwegians aktuella reklamkampanjer, i bl a TV, med ”sjukt” låga priser tyder också på att konkurrensläget hårdnat.

Mats Montner
mats@travelreport.se

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report