Japankatastrofen kan få dominoeffekter

Tis 22 mar, 2011 - 14:36

Foto: Jan Ohlsson

Asien har ju axlat rollen som ekonomiskt draglok och den enda faran på en ljus himmel är om Kina skulle visa sig vara en finansiell bubbla. USA klarar sig bättre än Europa, eftersom man jobbar hårdare. Men USA:s beroende av olja är inte lätt att vända i ett samhälle helt planerat för bilar och energislösande konsumtion.

Sedan kom Libyen. Och så exploderade Japan, nästan bokstavligen. Kärnkraftens ”tappade ansikte” kommer att driva oljepriset till oanade höjder och läggs därtill att världens tredje ekonomi lamslagits är ”kärnreaktionen” redan igång. Ska den fria marknaden reagera på detta blir det med härdsmälta. Alltså måste frihetens vapen vridas ur ekonomernas händer. Annars blir det konsumenterna som får betala notan.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

Men låt oss hålla oss till resebranschen. Flygbranschen är redan så präglad på Asien, för sin framgång, att Japans kris kan komma att leda till global kris. I skrivande stund är det omöjligt att förutsäga händelseförloppet. Men kraften i denna tsunamivåg av katastrofer ska inte underskattas.
Resandet generellt till Asien kommer att avgöras av om strålning kommer loss eller sprids vidare från Japan.

Bakom de akuta mänskliga tragedierna i kölvattnet av katastroferna i Japan kan ställas många infrastrukturella frågor inför framtiden. Många av Japans och för den delen många andra flygplatser i Asien, t ex Hong Kongs. Är byggda på landområden som återvunnits från havet. Det betyder att deras höjd över havet är obetydlig. Nu drabbades varken Nagoya eller Osaka, som är byggd på liknande sätt, av någon tsunamivåg. Men hur ska de skyddas på sikt?

Det gäller naturligtvis även de för världsekonomin avgörande hamnområdena, flera av dem världens viktigaste. Svaret är att det blir svårt, för att inte säga omöjligt.

Lägg därtill att i alla mångmiljonstäder vid kusterna runt om i världen har stora områden bebyggts, på obetydlig höjd över havet, med hotell, bostäder och industrier på s k återvunnet land. Ta Dubai t ex. Singapore är ett annat exempel. Vid jordbävningar eller tsunamis är de akut hotade, men även om de blir sällsynta, hotas de av klimatförändringens sannolikhet för förhöjda havsnivåer.

Även om skydd finns, som t ex skulle skydda det nu värst drabbade kärnkraftverket i Japan mot tsunamis på 6,5 meter, så vad hjälper det om det kommer en våg på tio meter. Med klimatförändringen blir kraften förhöjd. En annan fråga för Japan är om den nu uppkomna krisen inte knuffar omkull Japan Airlines.

Japan Airlines har efter enorma uppoffringar från flygföretagets anställda och pensionärer, bl a med lönesönkningar på uppåt 30 procent, sänkta pensioner och mer än 6000 färre arbetstillfällen, ändå tvingats be om kassaförstärkning akut från aktieägarna bara för någon månad sedan. Detta trots en snabb och effektiv reduktion av linjenät och antal flygplan.

För att ge en bild av det står 38 av Japan Airlines Boeing 747-400 avställda hos bolaget eller som återlämnade till ägarna efter leasing, utan att ha kunnat sättas i trafik någon annanstans och det var före jordbävning, tsunami och kärnkraftsproblem. Japan Airlines hade akuta ekonomiska problem innan det som åtminstone kortsiktigt ser ut att bli en trafikkollaps.

Jan Ohlsson
jan.ohlsson@gmail.se

SENASTE NYTT

ANNONS: