Bild: Svenska M

– Utbyggnaden skall ta oss in i den internationella mötesbranschens absoluta elit, konstaterar Roger Holtback. När vi nu beslutat att göra den här investeringen i miljardklassen blir det den överlägset största som Svenska Mässan gjort. Den främsta anledningen är att ge Svenska Mässan förutsättningar att på allvar ta upp konkurrensen om kongresser och events på global nivå, säger Stiftelsen Svenska Mässans ordförande Roger Holtback.

Tillsammans med en påbyggnad av nuvarande East Tower utökas antalet rum med drygt 500. Det nya hotellet disponerar därmed över 1 200 rum, vilket gör det till ett av de fem största i Europa. Gothia Towers tredje torn blir 100 meter högt och därmed Göteborgs högsta hus. 

Carin Kindbom, VD och koncernchef för Svenska Mässan, ser det nya hotellet som en förstärkning för hela Göteborg.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

– Avsikten är att växa kraftigt på mötessidan, framhåller hon.
– Utbyggnaden är nödvändig för att lyfta mötesplatsen Svenska Mässan till den högsta divisionen. 
Hon ser en stor potential, främst för internationella kongresser.

– Vi har haft en fantastisk utveckling i det segmentet. 2010 var ett verkligt toppår med över 330 000 konferenspersondagar.
– Med ett av Europas största hotell integrerat i vår anläggning räknar vi med att årligen locka ännu fler kongresser, ännu fler utländska besökare. Till glädje för alla hotell, liksom för restauranger, shopping, transportföretag och liknande i Göteborg.

Svenska Mässans integrerade affärsmodell, där alla delar – mässor, möten, hotell och restauranger – drivs i egen regi är, enligt Carin Kindbom, en viktig framgångsfaktor.

– Konceptet gör att vi kan ta ett heltäckande ansvar för våra gästers vistelse, samtidigt som de olika affärerna skapar synergier inom koncernen. 
Allt under ett tak innebär också att vi sparar tid för delegater, som ofta har ett späckat schema. Att slippa lägga tid på transferresor är ett trumfkort för oss vid besluten om var en kongress ska placeras. Svenska Mässan har, menar Carin Kindbom, närmast unika förutsättningar.

– Vi ligger dessutom mitt i staden, mitt i evenemangsstråket, med gångavstånd till allt. Därmed har vi allt som krävs för att ta upp kampen om de största evenemangen.

– Bygget sker i två etapper, säger Petter Ullberg, vice VD och hotellansvarig på Svenska Mässan.

Sommaren 2013 invigs mittentornet ”Crown Tower”, d v s nuvarande East Tower, som byggs på med sex våningar. Förutom ett 50-tal exklusiva rum inryms här en wellnessavdelning med tre bassänger, gym, bastu och hamam.
Tredje tornet, det nya East Tower, blir 29 våningar högt och får drygt 450 rum. Invigning beräknas till andra halvåret 2014.
Slutförhandlingar pågår med entreprenör inför bygget som planerar att starta i september i år, i anslutning till Bok & Bibliotek.

FAKTA, Gothia Towers

Hotellet får drygt 1 200 rum

Tillkommande yta: 40 000 m2

Nya tornet blir 100 meter, enbart Lisebergstornet (116 m) är högre i Göteborg

Nuvarande East Tower byggs på till en höjd av 82 meter

77 meter höga West Tower, som idag är högst, blir lägst

De tre tornen binds samman med inglasade broar, 55 meter över mark

Tolv nya möteslokaler skapas, samt ett flertal lounger, ”breake out-rooms” etc

Sju möteslokaler får panoramafönster på 28:e våningen, 82 meter upp

Fyra nya restauranger och en festvåning för 300 personer på 29:e våningen

Wellnessavdelningen får en utskjutande bassäng, 49 meter över markytan

Det nya tornet får tio hissar, alla tornen får utanpåliggande panoramahissar

Hela hotellet certifieras enligt den internationella miljöstandarden BREEAM


 

SENASTE NYTT

ANNONS: