ICSB:s världskonferens hålls i Stockholm i juni

Foto: Mats Montner
International Council for Small Business, ICSB, är en världsomspännande organisation kring globala tillväxtfrågor. På årets konferens kommer en lång rad av de absoluta toppnamnen inom entreprenörskapsforskning att medverka på konferensen, som väntas locka cirka 1000 personer från 70 länder.
Konferensen arrangeras av Tillväxtverket och Entreprenörskapsforum i samarbete med Vinnova, Tillväxtanalys, Almi, Företagarna och ESBRI och partners; Svenska Institutet, KK-stiftelsen, Stockholm Business Region, Landstinget i Norrbotten, Länsstyrelsen i Norrbotten, Västra Götalandasregionen, Region Skåne och Länsstyrelsen i Stockholm.
Axplock ur programmet:
Globala tillväxtfrågor
Talare från Afrika, Asien, Europa och USA att tala om vad som skapar tillväxt och får företag att växa. Frågor kring bland annat globaliseringen, nya marknader, upplevelsenäringar och kvinnors företagande finns på agendan.
Global Award for Entrepreneurship
Research
Priset delas ut till en framstående forskare inom entreprenörskap. 2011 års pristagare heter Steven Klepper och kommer från USA.
Prins Daniel är med på prisutdelningen som sker på konferensens invigning den 16 juni. Flera av de tidigare pristagarna finns på plats som talare.
Hans Rosling
Professor Hans Rosling från Karolinska Institutet har gjort sig känd som en av världens mest betydelsefulla globala tänkare. Han brukar kallas ”edutainer”, eftersom han förmedlar ett viktigt budskap på ett underhållande sätt. Han har varit med och grundat det framgångsrika företaget Gapminder, som förmedlar statistik på ett lättbegripligt sätt.
Kreativitet som export
Dame Cheryll Sotheran från Nya Zealand är pionjär när det gäller att utveckla besöksnäringen i sitt hemland Nya Zealand. Dame Cheryll talar på konferensen den 16 juni. Hennes anförande blir en brygga över till ICSB:s årskonferens 2012 som äger rum i Welllington, Nya Zealand.
Smygvärldspremiär på Innovative Sweden
Svenska Institutet har, på uppdrag av UD, tagit fram en utställning som visar 20 unga svenska tillväxtföretag. Utställningen ska resa runt över världen med start i USA hösten 2011. På ICSB visas den för allra första gången – och flera av företagarna kommer att vara med. Företagen finns inom ICT, Life Science, Datspel och Cleantech.
Sveriges innovativa miljöer
Genom ett samarbete med fyra regioner; Norrbotten, Stockholm, Västra Götaland och Skåne kommer flera av Sveriges innovativa miljöer att visas upp. Det blir allt från Ishotell till smarta textilier, speldesign och toppmoderna forskningsanläggningar. På Kreativa Sverige-utställningen är det inte bara föremål att titta på utan också att känna på. Dessutom kommer många av entreprenörerna själva att finnas på plats för att diskutera med deltagarna.
Kreativa Sverige-kväll
Den 16 juni arrangerar de fyra regionerna ett program med besök på Nobelmuséet och Tessinska Palatset i Gamla stan. Det blir underhållning med tilltugg och möjlighet att ta en drink i ICEBAR på Nordic Sea Hotell. För hela denna satsning svarar Länsstyrelsen i Stockholm, Länsstyrelsen och Landstinget i Norrbotten, Västra Götalandsregionen samt Region Skåne.
Mottagning på Stadshuset och Galamiddag på Waterfront
Den 15 juni bjuder Stockholm Business Region på mottagning i Stockholms stadshus. Stadshuset ligger också i blickfånget på galamiddagen den 17 juni, som serveras på Stockholm Waterfront, kongresscentret där konferensen äger rum. Waterfront är en ny arena som invigdes i mars 2011 och har rönt uppmärksamhet genom miljövändliga lösningar för bland annat uppvärmning. Huset är Svanenmärkt.
Deltagare från 70 länder
Till ICSB-konferensen 2010 i Cincinnati, USA kom cirka 400 personer. När konferensen arrangerades i Stockholm 1996 var det över 900, ett antal vi hoppas kunna slå i år. En indikation på intresset är att vi tog emot över 800 förslag på ämnen att tala om. Ungefär hälften av de inskickade bidragen kommer att tas upp på konferensens parallella sessioner.
Baltic Business Arena
En särskild mötesplats för entreprenörer och projektanordnare med intressen i Östersjöregionen finns med på konferensen. Baltic Business Arena är öppen för alla på konferensen och ett utmärkt sätt att få möjlighet att möta någon som man gärna vill prata med. Den som är intresserad lägger upp sin profil på BBA:s hemsida och bokar sedan halvtimmes långa möten med andra deltagare. DGRegios generaldirektör Dirk Ahner öppnar Baltic Business Arena den 16 juni.
Källa: Tillväxtverket