Hotellkungen trappar upp

Tis 28 jun, 2011 - 16:42

Foto: Mats Montner

Elite Hotels har ambitionen att kvalitet och service ska komma i första rummet. Med Eden Park vill man alltså höja nivån lite till. Hotellets målgrupp är affärsresenärer men även turister med krav. Bicky Chakraborty har den senaste tiden, även under krisåren, börjat öppna hotell och pubar i en allt snabbare takt. Det var inte länge sedan han öppnade Elite Marina Towers vid vattnet i Nacka strax utanför Stockholm city. En vågad och lyckosam satsning med hög beläggningsgrad.

– Förr fick jag anstränga mig för att öppna ett hotell. Numera ringer fastighetsägare hela tiden och erbjuder mig att starta hotell då de tror att större hotellföretag ger dem bättre garantier. När vi var mindre fick vi tampas mot en gammal svensk hotellbranschstruktur. Nu är det annorlunda, säger Bicky Chakraborty till Travel Report.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

Elite Eden Park erbjuder två krogar. Mot Sturegatan en restaurang i orientalisk stil driven av  Melker Anderson och Danyel Couet. Vid Linnégatan Elites gastropubkeoncept The Bishops Arms där maten också lagas av det framgångsrika krögarparet. Gym och relaxavdelning är givet. Bilar parkeras åt gästerna i eget garage. Elite Eden Park följer dagens trend och får en miljöprofil med ambitionen att bli Stockholms första LEED-certifierade hotell.

– Det här hotellet kommer ha en mycket hög servicenivå utan att vara lika pompöst som Grand Hôtel. Det viktigaste, i detta relativt homogena land, är mer att man upplever det som lyxigt än att det i varje detalj är genuint lyxigt, men om det krävs lite guld för att få den känslan så ok. Marmor i badrummen upplevs som lyxigt och då har vi det. Exklusivt och lyxigt utan prålighet, det är min filosofi, säger Bicky Chakraborty.

Bicky Chakraborty är vd, ägare och grundare  av hotellkedjan Elite Hotels of Sweden samt den framgångsrika gastropubkedjan The Bishops Arms. Han kallas för den ”Svenske hotellkungen” då han anses vara den ende svenske enskilde ägaren av en svensk hotellkedja nu när det mest är norrmän som dominerar hotellbranschen i Sverige. Det finns dock andra mer eller mindre svenska hotellkedjor.  Bickys hotellkarriär startade i studentrörelsen SSCO. Bicky reagerade på att studentbostäderna stod tomma över sommaren och drog igång en hotellverksamhet för att hyra ut dem. Senare började han köpa nedslitna stadshotell och rusta upp dem. I början tyckte studentrörelsens bostadsbolag att det var en rolig utveckling men ändrade sig.

– Avgörandet kom med förvärvet av anrika Savoy i Malmö. SSCO tyckte först att var ett kul grepp. Sedan vände man och ansåg att mina affärer innebar för stora risker. De ville sälja Savoy och jag låg närmast till för att ta över men hade inte pengarna. Jag kom i kontakt med två investerare som tog över varsin tredjedel och jag fick låna till resten.

Bicky nämner avvecklingen av de två tidigare stora hotellkedjorna i Sverige. Statliga SARA och kooperationens RESO. När de avvecklades eller gick i konkurs tog Scandic över RESO med Malmen och Anglais i Stockholm. Norska First Hotels tog över Reisen och Amaranten och en rad andra hotell ute i landet. Norska Choice kom in i Sverige genom övertagande av konkursmässiga Home Hotels.

Sedan började han bygga upp sitt hotellföretag  genom att ta över fler gamla stadshotell. Bicky såg en potential i de nedslitna fastigheterna vilka oftast ägdes av kommuner. Även byggnaden där Elite Hotel Plaza finns vid Stureplan var en sådan. Nu började alltså imperiebyggandet. Bicky har en klar ambition med det nya hotellet vid Humlegården.
– Elite kan inte satsa på budgetkoncept längre. Vi måste höja standarden och mellanklasshotellens tid är förbi för oss. När min dotter tar över i framtiden kommer det att bli förändringar. Redan nu har hon ändrat sängar och bäddningen med inspiration från USA. Hon kommer att göra hotellen mer tilltalande för en yngre generation.

Bicky tror på hotellmarknaden i Sverige framöver men menar att det är fler inblandade i denna process förutom hotellföretagarna. Om satsningen på att Sverige ska bli ett nytt turistland säger han så här:

– Behovet av fler hotell ökar om man lyckas. Vi behöver fler arbetstillfällen nu när svensk industri inte längre är världsledande.

Den här satsningen på destinationsutveckling i Sverige med rymdturism i Kiruna osv. Försöker du följa upp det?

– Ja i Kiruna har vi just byggt ett nytt koncept. Det kallas The Bishops Inn och är ett värdshus med 30 rum. Det är inte så lätt att etablera sig där då Scandic är dominanta. Vi kan tänka oss ytterligare etablering om vi vinner folkets hjärta och vi får plats för etablering. Just nu expanderar vi i flera norrländska städer.

Hur är det med Bohuslän norr om Göteborg då. Det sägs ju vara på väg att utvecklas till ett nytt destinationsmål?

– Vi har inte fått några förfrågningar än, men nu när du säger det så ska vi undersöka det.

Mats Montner
mats@travelreport.se

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report