Foto: Mats Montner

ECPAT och The Body Shop står bakom den globala kampanjen, och kräver att regeringen inför en lag mot människohandel med barn.

– Att över 325 000 personer runt om i landet valt att skriva under för åtgärder mot handel med barn för sexuella ändamål visar på ett starkt engagemang. Vi vill nu att regeringen agerar kraftfullt för att förbättra insatserna för att minska sexhandeln med barn och öka skyddet för de utsatta offren, säger Karin Wickberg Taylar, kampanjansvarig på The Body Shop i ett pressmeddelande.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

Över 325 000 personer i Sverige har i den största namninsamlingen på närmare 30 år skrivit under tre krav för att regeringen ska vidta fler åtgärder mot handel med barn för sexuella ändamål. Varje år beräknas minst 1,2 miljoner barn och ungdomar utsättas för trafficking i världen, och Sverige är ett av de länder som behöver vidta fler åtgärder för att hindra utvecklingen. Förutom kravet att handel med barn för sexuella ändamål måste ges högre prioritet innehåller namninsamlingen krav på en lag mot människohandel med barn och skyddade boenden för unga offer.

Totalt har 6,5 miljoner namn samlats in i kampanjen, Stop Sex Trafficking of Children and Young People, som pågått sedan 2009 och genomförts i 48 länder. En rad kända personer har ställt sig bakom kampanjen, bland andra Nicole Kidman, Jamie Oliver, Kjell Bergqvist och Adam Tensta. ECPAT och The Body Shop står bakom kampanjen, som föreslår specifika åtgärdspunkter till regeringarna i varje medverkande land. I Sverige tar justitieminister Beatrice Ask emot kraven.

– En lag mot människohandel med barn och skyddade boenden för unga som blivit offer för människohandel skulle vara ett viktigt steg för att förbättra Sveriges arbete mot handel med barn för sexuella ändamål. Vi vill nu uppmana regeringen att agera med målet att bli ett föredöme i världen, säger Helena Karlén, generalsekreterare på ECPAT.

Läs mer om kampanjen och de tre kraven på www.ecpat.se och www.thebodyshop.se.

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report