En ny serie resehandböcker för barn

Fre 1 jul, 2011 - 18:04

Foto: Tulpan f

Det här är roliga och intuitiva böcker som också innehåller möjligheter till interaktivitet. Tulpan förlag är nystartat med affärsidén att producera reseguider för barn i åldrarna 4-9 år. Författare är Iva Stepán och Camilla Eltell står för illustration och form.

Böckerna har alla samma huvudpersoner – de två barnen Olle och Rebecka samt deras mamma och pappa – så det är lätt att känna igen sig. Det är mycket tecknade bilder men även en del fotografier. Så här bra böcker som behandlar utlandsresor har man inte sett sedan Barna Hedenhös av Bertil Almqvist – och det är ju ett tag sedan. De här böckerna är dock något helt annat än stenålder. De handlar om nutid och är upplagda likt en resehandbok för vuxna fast på ett mer lättillgängligt sätt, perfekt anpassat för målgruppen.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

Förutom att böckerna tar upp fakta kring resmålet, historia, religion, kultur och natur, kan man även lära sig lite av språket. Det finns tips på vad man kan göra som roar en yngre publik. Dessutom är delar av böckerna berättelser om möten och äventyr som de två barnen och deras föräldrar är med om i det aktuella landet.

Böckerna innehåller avdelningar med frågetävlingar, pyssel och sidor där man kan rita och skriva. De behandlar även maten på resmålet och uppmanar barnen att pröva den. Man uppmuntrar också till att resa med omtanke och listar punkter som man ska tänka på, bland annat för att skydda naturen. Ja lite ekologiskt tänkande – helt i tiden.

Materialet tycks skrivet för lite olika nivåer så att vissa sidor kräver lite mer mognad än andra. Dessutom finns det sidor som kanske gör sig bäst om man läser dem tillsammans med en vuxen. Böckerna kan vid första anblicken tyckas lite röriga men är nog ändå ganska pedagogiskt upplagda om man jämför med visa andra barnböcker.

Eventuellt kunde man ha tagit med en avdelning om möjliga sjukdomar eller faror som man kan drabbas av på resmålen. Exempelvis förklara varför man kan bli magsjuk och vad det beror på samt hur det botas. Sedan kan man ju varna för faror som kan finnas vid badning eller annorlunda trafikvanor. På det hela taget är det dock utmärkta och efterlängtade böcker.

Mats Montner
mats@travelreport.se

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report