En digital ikon har lämnat oss

Mån 10 okt, 2011 - 9:22

Foto: Wikimedia Commons - Matt Yohe

Steve Jobs är död. Mannen som var med och skapade, utvecklade och radikalt förändrade den digitala världen har lämnat oss vid 56 års ålder. ”Döden är förmodligen livets absolut bästa uppfinning”, var hans egna ord men Steve har gått vidare till himlen med stor saknad.

”Ingen vill dö. Inte ens människor som vill till himlen vill dö för att nå dit. Men ändå är döden den slutstation vi alla delar. Ingen har någonsin undkommit det, och det är så det ska vara, då döden förmodligen är livets absolut bästa uppfinning. Det är det som är livets förändrande faktor. Det rensar ut det gamla och öppnar vägar för det nya”. Detta sa Steve Jobs vid en föreläsning vid Stanford University för ett par år sedan.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

Då hade han diagnostiserats för bukspottkörtelcancer, som är en ovanlig men väldigt dödligt form av cancer om den inte diagnostiseras tidigt. Steven ”Steve” Jobs föddes 1955 i San Francisco, Kalifornien, och var Apples delgrundare, styrelseordförande och tills nyligen vd. Att säga att han var en ledande gestalt inom dator- musikspelar- och mobiltelefonbranschen är väl minst sagt en underdrift.

Redan 1976 grundade Steve Jobs och Steve Wozniak företaget Apple i Jobs abdoptivföräldrars garage i Los Altos, en förort till San Fransisco. Både Jobs och Wozniak hade börjat arbeta som spelkonstruktörer för datorspelstillverkaren Atari. Det var ”datanörden” Wozniak som först konstruerat en dator för eget bruk. Den hippieinspirerade men ändå mer världsutåtriktade Jobs blev fascinerad och övertalade Wozniak att de skulle starta ett företag tillsammans och lansera datorn. De två tjugoåringarna startade Apple Computer.

I och med företagets andra datormodell, Apple II, blev Apple en viktig aktör på den växande hemdator- eller pc-marknaden. 1980 blev Apple ett börsnoterat företag och Steve Jobs den ledande personligheten.

1984 lanserades Macintoshdatorn (Macintosh är en äppelsort) som blev en kommersiell framgång. Det var i denna veva jag själv, liksom många andra, fick upp ögonen för Macens möjligheter och dess desktop system som man bland annat hämtat från Xerox. Vem mins inte filmen Forrest Gump med Tom Hanks där hans fiskarkompanjon köpt aktier i ett ”fruktföretag” i Kalifornien vilket gjorde Forrest rik.

Redan 1983 hade Jobs värvat Pepsi Colachefen John Sculleys som vd men denne sparkade snart Jobs efter interna åsiktsskillnader om den framtida vägen. Sedan började en tveksam utveckling för Apple. Det bar nedåt. Jobs startade ett nytt datorföretag, Next Computer, vars datorer var tekniskt avancerade men inte sålde så bra. Tekniken som utvecklades kom dock senare att användas inom Apple.

Steve Jobs köpte 1986 ”The Graphic Group” av Star Wars regissören George Lucas och tillförde ytterligare kapital. Företaget bytte namn till Pixar. Man slöt ett avtal med Disney att de skulle producera datoranimerade filmer och den första blev prisbelönta och banbrytande Toy Story (1995). Därefter producerade Pixar filmerna Ett småkryps liv, Toy Story 2, Monsters Inc och Hitta Nemo. Filmen Superhjältarna vann en Oscar för bästa animerade långfilm. Disney köpte Pixar 2006 för 7,4 miljarder dollar, vilket gjorde Jobs till störste enskilde aktieägare i Disney med 7 procent av aktiekapitalet.

1997 kom Steve Jobs tillbaka till Apple och då började det hända saker för det företag som tappat en stor del av pc-marknaden. Försäljningen ökades rejält i och med Imacen som lanserades 1998. Det var den första dator som marknadsfördes mycket med hjälp av sitt utseende, även om den också hade andra bra egenskaper. Därefter har formgivning, framtagen av britten Jonathan Ive, och skicklig marknadsföring varit grundstenar för Apple. Steve Jobs lyckades vända Apple från ett företag vid konkursens brant till världens högst värderade företag.

Bland de mest framgångsrika produkterna Apple skapat är mp3-spelaren Ipod och den Internetbaserade musikaffären Itunes Store. Apples satsning 1997 på den ”smarta” mobiltelefonen Iphone blev en världssuccé som fortfarande pågår. Detta har man följt upp med den banbrytande sufplattan Ipad.

Som avslutning kan ett citat av Steve Jobs passa igen: ”Så gott som allting, alla yttre förväntningar, all stolthet, all rädsla för att göra bort sig eller misslyckas faller bort när man står ansikte mot ansikte med döden. Kvar blir bara det som är verkligen viktigt. Vetskapen om att man ska dö är det bästa sättet att undvika fällan att tro att man har något att förlora. Du är redan naken. Det finns inget skäl till att inte följa sitt hjärta.”

Det har sagts förr. Man tar inget med sig när man dör. Steve kommer nog ändå inspirera från sin himmel eller, för att använda indiansymbolik, de sälla jaktmarkerna. Där kan Steve fortsätta sin kreativa gärning i full blom utan jordiska begränsningar och kanske ramlar lite ner till oss som är kvar på den här planeten.

Mats Montner

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report