Qantas stoppar all flygtrafik

Lör 29 Okt, 2011 - 10:44

Australiska flygbolaget Qantas stoppar all flygtrafik efter en facklig konflikt.

Berörda anställda kommer att utestängas från arbetet, i en så kallad lockout, från måndag morgon. Trafiken stoppas från klockan 08.00 svensk tid på lördagen. Piloter, ingenjörer, bagage–, mark– och cateringpersonal som redan strejkat i månader berörs av lockouten. Eftersom de är nödvändiga för att hålla igång verksamheten måste alla flygningar som inte redan påbörjats ställas in.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

Strejkerna på Qantas har pågått i flera månader och kostat bolaget över 460 miljoner kronor hittills. Omkring 70.000 resenärer har redan drabbats och över 600 flygresor har ställts in.

Det oväntade beskedet att stoppa all flygtrafik kommer att påverka 108 plan på 22 flygplatser.

– Flygbolaget kommer att stå på marken så länge det krävs för att få ett slut på det här, sade vd:n Alan Joyce vid en hastigt sammankallad presskonferens och tillade att han inte kunde välja ”den enkla vägen” och gå med på fackens krav.

– Det skulle förstöra Qantas på sikt, sade han.

– Jag tar i stället det kraftfulla beslutet, ett makalöst beslut, ett väldigt svårt beslut, att hålla flygbolaget på marken.

Facken har protesterat mot planer att rekonstruera företaget. Rekonstruktionen skulle innebära ökad flygning på Asien, etablering av två nya bolag och en personalminskning med tusen personer. Facken befarar även att bolaget skulle börja anställa billigare asiatiska piloter med mindre erfarenhet och utbildning. En del anställda har även krävt högre löner för att kompensera för inflation.

Ledningen anser att kraven är oresonliga och kan äventyra bolagets framtid. Beslutet att stoppa flygtrafiken kom efter ett stormigt årsmöte på fredagen.

Regeringen är ”mycket oroad” över Qantas beslut att ställa in alla sina flygningar, säger transportminister Anthony Albanese enligt AFP.

– Vi är väldigt oroade av Qantas åtgärd som vi fick reda på först mitt på eftermiddagen, utan någon förvarning från Qantas i något läge, sade Albanese till journalister.

Australien är mellan sex och åtta timmar före Sverige.

Qantas kommer att erbjuda hotellboende och andra flygningar till de resenärer som redan påbörjat sin resa och som inte kan komma hem till följd av flygstoppet.

Vd:s Alan Joyce har anklagats för att köra bolaget i botten samtidigt som han själv fått stora ersättningar.

Chefen för ingenjörsfacket, Steve Purvinas, har varnat för att protesterna skulle kunna pågå till mitten av 2012 medan ledaren för markpersonalen hotat med en 48-timmarsstrejk.

På lördagen beskyllde Joyce facken för ”mycket förgörande industriella kampanjer mot Qantas och våra kunder, som skadar alla våra anställda och underminerar australiskt företagande”.

– De förstör vår strategi och vårt varumärke. De destabiliserar företaget medvetet och det finns inget slut i sikte, sade han.

Källa:TT-AFP

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report