Nära 70.000 drabbade av flygstopp

Sön 30 okt, 2011 - 10:00

Australiska flygbolaget Qantas har ställt in 447 flygturer sedan lördagen då det även lockoutade personal. Nära 70.000 passagerare har drabbats efter chockbeskedet om flygstoppet, som Qantas införde efter en lång och bitter strid med flera fackförbund.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

Vd Alan Joyce ger inga entydiga besked om huruvida flygningarna kan komma att återupptas under söndagen. Men han indikerade att de kan komma i gång på måndagen – om stridsåtgärderna befinns olagliga. Enligt premiärminister Julia Gillard arbetar center-vänsterregeringen för att konflikten ska få en lösning och för att stridsåtgärderna stoppas.

”Jag tror att australierna vill att man löser tvisten; jag vill att den ska bli löst,” säger hon till reportrar i Perth. Däremot svarar hon inte på frågor om hon är arg på att Qantas ställde in alla flygningar.

I Perth pågår ett toppmöte i Samväldet, och konflikten gör att minst 17 delegationer från andra länder i sammanslutningen – ett arv från Brittiska imperiets glansdagar – riskerar att bli strandsatta där.

Premiärminister Julia Gillard får utstå allt hårdare press till följd av flygstoppet. Både politiska motståndare och nyckelaktörer i reseindustrin anser att hon borde ha agerat tidigare för att lösa tvisten mellan Qantas och facken.

”Det är tragiskt för alla de här som inte kan åka hem eller inte kan gå till jobbet bara för att regeringen inte har lyckats göra något”, sade den konservative oppositionsledaren Tony Abbott enligt AFP. Regeringen har medel för att ingripa i konflikten, menar han.

”Premiärministern borde använda dem och hon borde så fort som möjligt få planen upp i luften på ett säkert sätt”, sade Abbott.

Även Graham Turner, chef för resetjänstföretaget Flight Centre, som förra veckan uppmanade regeringen att ingripa i konflikten, sade att tvisten har skadat den redan blödande turistindustrin och stört resenärer långt före lördagens beslut att stoppa alla Qantasflygningar.

”Med tanke på hur viktig den inhemska turismen är för den australiska ekonomin borde regeringen ha agerat tidigare för att skydda den här extremt viktiga tillgången”, sade han.

Källa: TT

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report