När kommer Gud som app?

Mån 14 nov, 2011 - 9:33

I apparnas värld är allt möjligt. Det sägs att det nu finns omkring 200 000 appar till smarthones. Vare sig man har en iPhone, Android eller Windowsbaserad smart telefon dränks man nästan i utbudet av nya appar.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

Molnet som internet numera gärna kallas har revolutionerat vår värld. Kanske till och med mer än vad jag personligen trodde när jag först fick upp ögonen för det som en av de första i min generation omkring 1994-1995. Redan 1996 hade en hel del hänt men då fanns inte ens orden ”sajt” eller ”webbplats” utan det hette rätt och slätt ”hemsida”. Den coolaste webbläsaren hette Netscape och den hetaste sökmotorn var ”WebCrawler” men ”Alta Vista” tog snart över. Ingen hade hört uttrycket ”Googla”. Den coolaste webbyrårn hette Spray. Icons grundare hade ännu inte med hjälp av enbart munläder tjänat multum och sedan gått i konkurs.

Idag talar man om ”Molnet” men få vet vad det egentligen är. Molnet är en hajp, ett uttjatat begrepp som redan är dött egentligen, långt innan de flesta ens vet vad det är. Men så är det med internet, allt går mycket snabbt och de flesta hinner inte med i vändningarna förrän något nytt är det senaste. Men nu var det apparna detta gällde. Appar är alltså en utveckling som är möjliggjord genom internet, nätverket som binder oss alla samman.

Det finns så mycket appar så hälften kunde vara nog tycker man. De är dock ett uttryck för en otroligt slumrande kreativitet som gör en mycket imponerad. Mänskligheten har verkligen tagit ett stort steg framåt. ”Appaholic har blivit ett begrepp”. Det finns numera appar som gör det möjligt att vända telefonen mot himlen och se vad stjärnorna och planeterna du ser heter. Det finns även appar som kan hjälpa kvinnor att ha koll på sin menstruution och ägglossning. Så vad finns inte i form av en app?

För resebranschmänniskor och resenärer finns det hur många finurliga appar som helst och fler kommer hela tiden. Många av dem är dessutom mycket användbara. Som ett exempel kan man ju nämna att Babels torn nästan redan har återskapats med Google Translate. De tidigare språkbarriärerna har rasat. I praktiska samtal fungerar det ju ännu inte men den dagen kommer nog.

Nu har även Svenska kyrkan lanserat en ny app som nästan tar bort dess egen funktion. I vårt sekulariserade land kan man kanske tycka att detta är lysande. Du får predikan och kan boka vigsel, dop samt begravning med appen. Ja nu behöver inte någon gå till kyrkan alls längre. Annat för att utföra själva ceremonin. Men den kommer väl som app den också.

Svenska kyrkan har anklagats för att vara omoderna men denna utveckling i modernitetens namn tycks kanske lite felriktad. Alla människor behöver app-fri tid där man kan kontemplera och meditera över livet och dess mening. Det kan ingen app i världen ersätta. Men vem vet, snart kommer det väl också en app där man kan samtala med Gud.

Mats Montner

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report