Hur flyger vi om 50 år?

Tis 22 nov, 2011 - 15:17

Airbus var i stan för att presentera sin framtidsrapport Global Market Forecast 2011-2030. Visst får man ta siffror direkt från flygplanstillverkare med en nypa salt, men faktum kvarstår att det för rese- och flygindustrin finns en och annan potential att utnyttja de kommande decennierna.

Vi må tycka att flygbolagen köper på sig onödigt stora och kostsamma flygplansflottor idag när den globala ekonomin haltar. Hotellen expanderar som aldrig förr, liksom arenor och kongresshallar. Men var är kundunderlaget?

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

Jo, om man får tro Airbus framtidstolkning så står BRIC-länderna (Brasilien, Ryssland, Indien och Kina) för 40 procent av jordens befolkning år 2030 – en befolkning som 2050 uppgår till 9,3 miljarder och vars invånare med 70 procents sannolikhet bor i städer. Och även om vi i västvärlden tycker oss ha kommit till vägs ände i en mättad flygsektor, finns det fortfarande flera miljarder medelklassträvande människor i tillväxtekonomierna som drömmer om att få flyga.

Flygresorna fördubblas var femtonde år, och om bara tjugo år kommer det att finnas dubbelt så många flygplan som idag.

Vilken tur då att flyget ständigt blir effektivare, bränslesnålare och mer välfyllt. Men det räcker inte. Undersökningar visar att resenärer vill ha ännu billigare, grönare och mer underhållande flygresor. Vår kära planet håller nog med om åtminstone en av punkterna.

På ett lekfullt sätt (bland annat på självaste Cosmonova-duken) presenterade Airbus sin påkostade vision av framtidens flyg. Här är några tankeställningar som togs upp:

* Flygstolarna kommer att tillverkas av organiska material. De blir lättare, tunnare, smalare och bekvämare. De kommer att kunna alstra energi från kroppsvärmen för att driva exempelvis läslampan.

* En gemensam yta i mitten av flygplanet kan användas för virtuell underhållning (som golf), konferenser eller barhäng, beroende på situationen.

* Sektionerna i flygplanen kan indelas i klasser beroende på om man vill vara aktiv eller passiv som passagerare, snarare än business och ekonomi.

* Ljud- och ljusdämpande skärmar kan kapsla in flygstolen så att du får din privata kokong var du än sitter i planet.

* Varför ska man inte kunna gå ombord planet precis som man går ombord på tunnelbanan?

* Flygplanen kommer att behöva integreras med flygplatsen i allt högre grad för att effektivisera och tidsoptimera. Framtidens flygplatser måste helt enkelt byggas på nya sätt.

* Hela flygplansflottor kanske i framtiden kan transporteras på enorma flygskepp till närmaste hubb för att optimera tids- och bränsleåtgång.

* Solceller ovanpå flygplanet kan driva underhållningssystemet inuti.

* Transparanta material kan användas i högre utsträckning, vilket möjliggör panoramavy och nattflyg under stjärnklar himmel.

* Långflygningar med lågprisaktörer kan göras till flygande färjor, med gratisbiljetter som sponsras av casino-, restaurang- och shoppingaktörer ombord.

* Biobränslet kommer år 2030 att kunna stå för 30 procent av allt flygbränsle.

Plötsligt ser framtiden ganska ljus ut. För vi kommer inte att sluta resa. Vi kommer bara resa lite smartare.

Vad tror du om framtidens flyg? Kommentera gärna!

Christian von Essen
chefredaktör Travel Report
christian@travelreport.se

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report