Appar som klappar

Ons 14 dec, 2011 - 15:22

Foto: Wikimedia Commons - Ankara

Julappar finns det? Ja nuförtiden finns det appar för allt. Men vad är egentligen en julapp? Det kan vara olika saker, som att ett mobiltelefonföretag utsett årets julapp – då menar man app som året julklapp – till appar som hjälper mot julstress eller hjälper med julrecept.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

Den app som ett känt mobiltelefoniföretag lanserat som årets julapp är den app som varit en landsplåga i år – Wordfeud. Denna app finns väl snart i var mans mobil. Om inte så är det dags att ladda ner den och sätta igång att spela detta alfapetliknande spel medan man smälter julmaten. Wordfeud har blivit en succé för att det är välgjort och levererar kontinuerliga uppdateringar.

Behöver du julstämning så finns appen Adventsljusstaken som skapar julstämning i mobilen – var man än befinner sig. Det är en digital adventsljusstake med möjlighet till passande julmusik. Man kan enkelt välja hur många ljus man vill tända. Kan laddas ner gratis för iPhone, iPod touch och iPad.

Eniro har lanserat två appar som de säger ska hjälpa mot stress under julklappshopping eller julresa. De heter Eniro I stan och Eniro På väg. Apparna utgår från var man befinner sig och hjälper till att hitta närmaste shoppingcentrum, matställe eller bensinstation beroende på vad man behöver.

Eniro I Stan är utvecklad för att göra det så lätt som möjligt att hitta till exempel butiker, restauranger, apotek, bankomater och hotell. Om man håller telefonen lodrätt visas sökresultaten direkt i kameravyn och anger även avståndet till det man söker. Eniro På Väg har liknande funktioner, men anpassade för den som är ute på vägarna. Apparna är gratis och finns tillgängliga för iPhone i Appstore.

Om man gillar att resa eller planerar att handla julklappar i någon storstad är SAS Crew Guide ett måste. Konceptet, där SAS flygande personal delar med sig unika tips till destinationer världen över är en succé. Guiden som har alltid varit mycket efterfrågad av så kallade frekventa resenärer. Tidigare var den svår att få tag i för personer utanför SAS men nu kan den köpas som bok och har även delvis lanserats som app.

SAS Crew Guide har uppmärksammats av Apple och destinationsguidens första version med destinationsguide New York lyftes fram av apple som App of the Week. SAS har nu uppdaterat sin Crew Guide med två nya destinationer, Chicago och London, som finns för iPhone och snart även för Android. Appen kan laddas ner gratis.

Apple brukar själva presentera en julapp varje år. I år blir det en något annorlunda julkalender. Till skillnad mot de traditionella kalendrar så börjar Apples app att dela ut gratis saker den 26 december och håller på till den 6 januari. Appen ger möjlighete att ladda ner en gratis produkt varje dag under tolv dagar. Det kan vara allt mellan musik och appar till böcker. Appen finns att ladda ner på App Store. 12 Days of Christmas App.

Glöggapp finns det också för den som söker något värmande inför julen. Det är Systembolagets app ”Systembolaget – Sök & hitta” som kan användas till detta ändamål. Systembolagets hemsida gjorde succé när den kom för många år sedan. Appen går väl i hemsidans fotspår. Ämnet tycks ständigt dra intresserade till sig. Finns för både Android och iPhone.

Sedan finns det ett antal appar som hjälper dig med julmaten i form av recept. En av de mest kända är receptsidan Tastelines app som finns för Android. Sedan har flera företag som producerar livsmedel gett ut appar som också innehåller julmatsrecept.

Nu saknas bara en app som kan slå in julklapparna åt en och hitta på lämpliga rim. Annars är det appat, klappat och klart.

Mats Montner
mats@travelreport.se

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report