Nytt år – nya trender

Mån 2 jan, 2012 - 12:27

Foto: Mats Montner

Nu har ett nytt år börjat, det omtalade året 2012. Det har redan varit mycket ståhej kring detta år och det har gjorts filmer, skrivits böcker med mera. Allt började med den så kallade Mayakalendern. Oavsett Mayaindianernas förutsägelser så lär en hel del som berör branschen hända under 2012.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

Enligt tolkningar av Mayakalendern skulle den sträcka sig mellan 3114 f.Kr. till 2102 e.Kr. Det har spridits rykten om att Mayakalendern skulle förutspå jordens undergång i slutet av december 2012. Detta är förmodligen en missuppfattning och ingen forskning talar för att det stämmer. Dagens Mayaättlingar menar dock att Mayakalendern talar om ett skifte till en ny tidsålder och då får ju allt ett annat perspektiv. Kanske är det en ny bättre värld som väntar runt hörnet men det finns nog ingen som riktigt vet när och hur det kommer att ske.

Det har trots allt hänt många förändringar under 2011, både till det bättre och till det sämre. Om någon drastisk förändring av tillvaron och världen som vi har ordnat den hittills ska ske så måste väl en del omtumlande saker ske innan en förändring av de stora fundamentala systemen kan äga rum.

För att, så att säga, komma lite mer ner på jorden, så kan man redan nu se trender inom rese- och turismindustrins alla delsektorer. Researrangörerna talar om att vi beställer resor som aldrig förr och att viss tendenser verkar tydliga. Grekland och andra klassiska medelhavsdestinationer tycks vara på väg tillbaka liksom att Turkiet fortsätter öka.

Vad kommer sommar-OS i London att innebära? Det blir intressant att följa. Andra tendenser tycks vara att ökade reseströmmar kommer gå västerut mot Västindien och USA. Även Asien kommer väl att vara fortsatt intressant. Men hur går det med den inkommande turismen hit till Sverige? Kryssningsfartyg ser det ju ut att komma fler av till exempel. Vad kommer sänkningen av restaurangmomsen att innebära?

Sedan händer det ju en del inom flygbranschen där den nya flygplasten i Berlin invigs i juni. Det kommer medföra en hel del för flygbolagen och Skandinavien. Det lär väl även hända en hel del i övrigt också inom flyget i världen som vanligt.

Blir det några naturkatastrofer eller andra omskakande händelser som kommer få inverkan på resandet? Troligen, men det är sådant vi får se. Ämnet trender och utveckling 2012 kommer vi att få återkomma till framöver.

Mats Montner

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report