Fler flygbolag faller framöver

Tor 9 feb, 2012 - 10:11

Året har knappt börjat innan flera flygbolag har fått kasta in handduken. Endast en sak är säker – det kommer bli fler.

Vid de här händelserna ligger ofta fokus på vem som har muskler och strategisk nytta av att köpa upp, svälja, ta över eller fusionera. Eller vilka lågprisaktörer som snabbt sätter in aktiviteter för att överta de förlorade linjerna. Jättarna blir färre och större. Men få ställer sig frågan varför flyget inte lyckas bli lönsamt.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

Marginalerna inom flygbranschen är skrämmande små, och en höjning av bränslepriset kan få ödesdigra konsekvenser. Få flygbolag har visat lönsamhet de senaste åren ‒ trots ett ökat resande. Då kan man argumentera för att en överetablering på marknaden kräver sitt renande stålbad då och då för att marknaden ska balansera sig själv.
Säga vad man vill om Ryanair, men de vet i alla fall hur man hittar nya intäktsströmmar. Och säga vad man vill om charterbolagen, men de vet i alla fall hur man fyller flygplanen.

Jag tror personligen – på gott och ont givetvis – att flygbolagen måste lyfta på huvudet och söka lösningar som inte ligger inom just flyget. Jag tror att man måste hitta nya modeller för att göra smartare affärer. Kanske man kan dela på personal mellan bolagen? Kanske man kan ta in externa sponsorer i flygplanen? Kanske en biljett är billigare (eller gratis) om man förbinder sig att ta del av reklambudskap? Kanske man som företagskund enklare kan sponsra flygstolar och få en kickback när de används? Kanske flygbolagen kan skapa betydligt tätare samarbeten med taxibolag, krögare och hotellkedjor?

Det enda man vet är att någonting måste förändras i själva affärsmodellen. Det säger man år efter år, men få kreativa lösningar ser dagens ljus.

Christian von Essen
Chefredaktör Travel Report
christian@travelreport.se

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report