Foto: Mats Montner

Den skandinaviska resemarknaden har under de senaste 24 månaderna fått uppleva markanta prisökningar på flygbiljetter till Europa. Från flygplatserna i Oslo och Köpenhamn har de billigaste flygbiljetterna stigit med mellan 29 och 35 procent, medan den svenska marknaden upplever betydligt lägre prisökningar, eller ibland även prisfall.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

Resesökmotorn Travelmarket.se har i snart tre år var fjärde vecka gjort en priskoll på 10 europeiska destinationer från alla skandinaviska marknader. Resultatet från den svenska marknaden offentliggörs via Svenskt Flygprisindex. Den senaste priskollen är gjord med utgångspunkt i vecka 11, som sträcker sig från 12:e till 18:e mars 2012.

Här framgår det att genomsnittspriset på de lägsta flygbiljettpriserna till 10 europeiska destinationer från Stockholm är 696 kronor, vilket är en ökning på 11 procent i förhållande till samma avresevecka 2010. Väljer man istället att jämföra med Göteborg-flygplasterna finner man ett prisfall på -27 procent för samma period.

I motsats till den svenska marknaden, som präglas av hård konkurrens, har prisutvecklingen varit något annorlunda i Norge och Danmark. Således har de billigaste biljettpriserna på 10 europeiska destinationer stigit med 29 procent från Köpenhamns flygplats Kastrup, samt med 35 procent från Oslo-flygplasterna i Gardemoen, Rygge och Torp.

”– Det har varit prisökningar under perioden, eftersom bränslepriserna har legat på en relativt hög nivå i mer än 12 månader. Bränsletillägg och andra prisjusteringer slår kraftigare igenom på de europeiska biljettpriserna, då det handlar om korta rutter med färre kilometer att fördela startkostnaderna på”, säger VD Ole Stouby från Travelmarket.se i en kommentar till priserna.

Han slår dock också fast att Ryanairs löpande satsning i Skavsta, Säve och Sturup hjälper till att hålla prisutvecklingen nere på den svenska marknaden. Norwegian och bolagets konkurrenter lyckades emellertid att höja priserna på den danska och norska marknaden, även om man kan konstatera att Oslo för närvarande har den lägsta prisnivån i Skandinavien.

I Svenskt Flygprisindex ingår följande europeiska destinationer: Amsterdam, Barcelona, Berlin, Köpenhamn, London, Oslo, Paris, Prag, Rom och Wien.

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report