Blicken är vänd västerut

Tor 15 mar, 2012 - 13:41

Foto: Wikimedia CC - Atilin

Ett populärt uttryck i USA på 1800-talet var ”Go west young man”. Med detta menade man att framtidsutsikterna var extra goda för de immigranter som begav sig västerut i den unga nationen. Nu blickar resenärer och researrangörer också åter västerut – men inte bara mot USA.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

Uttrycket ”Go west”  kan än en gång användas för att beteckna en trend. Nu gäller det dock charterresor västerut för både kvinnliga och manliga resenärer i alla åldrar. Sedan Nordafrika och framför allt Egypten kollapsade som solresmål har blickarna åter vänts västerut.

Fördelen med Egypten var ju att flygresan inte var sådär väldigt lång. Det närmaste västliga resmål som nu fått ett uppsving är väl Spanien och framför allt Kanarieöarna som charterarrangörerna åter satsar på.

Sedan gäller åter den gamla hederliga ”Västern” igen. USA tycks bli ett allt hetare resmål för oss svenskar. Det kommer hela tiden nya rapporter om hur många fler resenärer som planerar att resa till New York och andra destinationer i USA. Amerikaarrangören Swanson’s tycks uppleva en renässans.

Västindien och Mexiko är också åter på tapeten som aldrig förr. Här slåss nu de större charterarrangörerna om att vara den som satsar mest på nya destinationer. Inför nästa vintersäsong tycks de tävla hårt om vem som kan erbjuda mest i väst. Det är ju faktiskt en ganska rolig utveckling för alla som velat åka till just Västindien men dragit sig för att ordna allt själv. Nu finns en rad nya resmål att välja på.

De västligt liggande länderna tycks just nu tryggare än Mellanösterns kaos även om Mexiko delvis verkar vara tämligen laglöst. Blicken är vänd västerut och så lär det förbli tills läget lugnat sig betydligt i de oroliga länderna i sydost. Det är väl bara Turkiet som fortfarande är hett i denna riktning.

Jag börjar själv känna hur Salsan, Samban och Merenguen börjar rycka i en och drömmen om ett hett exotiskt Västindien blir allt starkare. Myten om Västindien har genom filmer och TV-program blivit väl inarbetad eskapism.

Mats Montner
mats@travelreport.se

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report