Flygkrisen förvärras troligen i år

Tor 22 mar, 2012 - 9:18

Foto: Mats Montner

(Travel Report) IATA, International Air Transport Association, har ändrat sin syn på flygbranschen under 2012 till en mer pessimistisk bild än tidigare. Det är främst de stigande bränslepriserna som tros slå hårt mot flygbolagen. Norwegian tror dock på framtiden.

IATA tror visserligen att världens flygbolag totalt kommer göra 3 miljarder dollar i vinst under 2012 men det är en nedskrivning med en halv miljard dollar. Under 2011 beräknar IATA att flygbolagen totala vinster hamnar på 7,9 miljarder dollar mot tidigare beräknade 6,9 miljarder dollar. Det är främst kinesiska flygbolag som gått bättre än väntat.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

För 2012 är läget känsligt och utsikterna för året kunde skrivits ned ännu mer om det inte varit för att man anser att den europeiska krisen inte ser ut att ha blivit lika allvarlig som man tidigare trott. Andra faktorer som ger visst hopp är att den amerikanska ekonomin återhämtat sig en del samt att marknaden för fraktflyg har stabiliserats.

Det är dock inte mycket som krävs för att det ska bli problem när bränslepriserna ligger högt. Det kan lätt bli röda siffror och detta tros främst kunna drabba flygbolag med äldre och mer bränsleslukande flygplan som exempelvis SAS. Fler flygbolagskonkurser kan stå för dörren om bränslepriserna fortsätter att öka.

Norwegians vd, Björn Kjos, säger i en intervju i Dagens Industri att han tror att vissa flygbolag kan få det extremt tufft. Norwegian har dock gott om bränslesnåla flygplan i flottan och fler är beställda. Man räknar med att ta ytterliggare marknadsandelar från SAS framöver. Norwegian tror på expansion och det tycks investerare också göra då Norwegians aktiekurs stigit med över 70 procent hittills i år.

Mats Montner
mats@travelreport.se

 

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report