Fotboll möjlighet för arrangörerna

Mån 26 mar, 2012 - 15:27

Foto: Wikimedia c-free - U.S. federal government - Master Sgt. Lance Cheung

Semesterfotboll. Ordet brukar förknippas med loj fotboll utförd av omotiverade spelare. Men det kan lika gärna beteckna europeisk toppfotboll utövad av världens främsta fotbollsspelare – på traditionella semesterorter som besöks av många svenskar.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

TEXT: Magnus Hagström

Inte alltför långt från badstranden kan svenska researrangörer erbjuda världsfotboll till sina kunder. Charterresan är ett utmärkt tillfälle för resenären att bekanta sig med den del av ett lands kultur som består av fotboll. En poäng med ett fotbollsevenemanget är ju också att det inte är specifikt arrangerat för turister, hit går vanlig lokalbefolkning.

– När det gäller våra resmål så är det självklart så att våra guider känner till om det kommer storlag till resmålet, och då anordnar vi buss och biljetter till matchen. Och särskilt om svenskar spelar i lagen såklart, säger Magdalena Öhrn som är informationschef på Ving.

Vilka resmål har då dessa möjligheter? Flera av de traditionella charterdestinationerna i Spanien, Grekland, Portugal, Italien och Turkiet har fotbollslag som spelar på hög nivå.

– Under vår högsäsong har ligorna uppehåll men under återstående säsong kan det ju hända att matcher spelas på våra resmål, säger Magdalena Öhrn.

Ett undantag är Kanarieöarna. Dit åker svenskarna gärna under vintern när fotbollen är mitt i sin säsong. Ögruppen har två större klubbar, UD Las Palmas och CD Tenerife. Tenerife hör hemma i Santa Cruz som är största staden på Teneriffa och Las Palmas hittas förstås i staden med samma namn som laget. Båda har tradition av högstadivisionsfotboll, men tyvärr är inget av lagen i toppserien just nu. UD Las Palmas, som gjort 31 säsonger i högsta serien La Liga, har de senaste åren varit ett mittenlag i andraserien men publiken är engagerad och man har seriens största arena. Fotbollsintresset i staden är så pass stort att man 2003 flyttade från gamla Estadio Insular med kapacitet för 21 000 åskådare till Estadio Gran Canaria som rymmer ytterligare 10 000 fotbollssupportrar. CD Tenerife ramlade förra året ur andraserien och är nu i Segunda Division B som är tredje nivå.

Bättre fotboll erbjuds då på Mallorca, där RCD Mallorca tar sig FC Barcelona, Real Madrid och andra stora klubbar i La Liga. Traditionellt håller många Mallorcabor på någon av de två storklubbarna medan den egna klubben inte genererat den riktigt heta passionen. När Mallorca möter någon av storklubbarna har bortalaget minst lika bra stöd. På spanska solkusten finns Málaga CF, en klubb som nyligen fick en rik qatarisk ägare och som satsar hårt. Lite längre inåt landet i Andalusien spelar Granada CF som också återfinns i högsta serien. Costa Blanca är ett annat populärt resmål. Här heter de stora klubbarna Hércules CF (från Alicante), Elche CF och Real Murcia – men inget av lagen ligger just nu i Primera Division. I regionen finns dock Valencia CF, som är de senaste årens stora utmanare till Real Madrid och Barcelona. Klubbens arena Mestallastadion tar 55 000 åskådare och stämningen är passionerad. Andra klubbar i närheten som spelar högstadivisionsfotboll är Villareal CF och Valenciaklubben Levante UD.

I grannlandet Portugal dominerar några klubbar scenen totalt. Majoriteten av fotbollssupportrar – var de än bor i landet – hejar på något av lagen Porto, Benfica eller Sporting Lissabon. Ett undantag är Sporting Braga och Madeiraklubben Maritimo, de har båda en stark egen supporterbas. På Algarvekusten finns för närvarande S.C. Olhanense i Primeira Liga som högsta serien kallas. Klubben var den första på Algarvekusten som etablerade sig i toppfotbollen. I området finns också Portimonense SC från Portimão men den klubben är just nu i andradivisionen. Turistön Madeira har två klubbar i Primeira. Den stora är CS Maritimo som anses vara folkets lag på Madeira men vanligtvis är det ändå inte fler än 3000–4000 åskådare på Estádio dos Barreiros i Funchal. I samma stad men på en annan arena finns CD Nacional. De båda Madeiraklubbarna har en stark rivalitet sinsemellan och ett derby mellan dem är en intressant upplevelse.

Även turisten i den grekiska övärlden kan ta del av europeisk storfotboll. Aténklubbarna Olympiakos och Panathinaikos når regelbundet långt i det europeiska cupspelet och i ligan besöker de både Kreta och Korfu. På Kreta Finns de båda Heraklionklubbarna OFI och Ergotelis FC. Den sistnämnda klubben håller sig med en stor arena, Pankritiostadion som rymmer 26 000 åskådare, och är fjärde största arenan i grekiska Superleague. På Korfu har vi AO Kerkyra. Här känns de stora internationella matcherna ganska långt borta, laget spelar på lilla Kerkyrastadion som rymmer färre än 3 000 åskådare. Rhodos är ett annat populärt resmål där det också spelas fotboll men den lokala klubben AS Rodos har fått nöja sig med spel i division 2 och 3. Arenan heter Diagoras stadion och tar in 3 500 åskådare.

När det gäller Medelhavsfotbollen måste man också nämna cypriotiska APOEL Nicosia. Cypriotisk landslagsfotboll håller låg klass men här har man fått fram ett klubblag som håller på att bli en attraktion i sig. Klubben har de senaste åren nått långt i europeiskt cupspel och man har en hängiven supporterskara, till exempel reste 6 000 cypriotiska fans till London när laget mötte Chelsea. Ett besök på GSP-stadion är värt sina cypriotiska pund.

Italiensk fotboll är givetvis extra intressant ur svenskt vidkommande i och med att vår störste stjärna Zlatan Ibrahimovic spelar för AC Milan. Det finns ju flera semesterorter i landet som besöks av svenska turister. Två öar som bör nämnas i sammanhanget är Sicilien och Sardinien. Båda öarna har fotbollsklubbar i Serie A. På Sardinien finns Cagliari Calcio som just nu har en svensk spelare i laget, Sebastian Eriksson. Och Sicilien har just nu två klubbar på högsta nivån; US Palermo i väst och Calcio Catania i öst. I Palermo spelar svensken Agon Mehmeti.

Även Turkiets populära charterresmål kan erbjuda storfotboll. Antalya på den turkiska medelhavskusten har lag i högsta serien Süper Lig. Och det innebär att klubbar som Fehnerbace SK och Galatasaray SK regelbundet besöker Mardan Sports Center som Antalyaspors arena heter. För svenska turistarrangörer på ganska många olika orter finns alltså möjligheter att erbjuda sina kunder fotboll av hög klass – även om det lokala laget inte alltid är stort och framgångsrikt.

– Vi vet att det finns ett stort intresse, och vi skulle säkert kunna göra ännu mer av det, säger Magdalena Öhrn på Ving.

Magnus Hagström är frilansjournalist och medförfattare till boken ”Va för jävla pack e ni? – berättelsen om Stockholms fotbollsklackar” (läs mer här).

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report