Svenskar gasar på Autobahn

Mån 16 Apr, 2012 - 9:22

Foto: Wikimedia cc - DF08

Snart kommer närmare en miljon svenskar att ge sig ut på bilsemester och för många är det Sydeuropa som hägrar. En ny undersökning från Holiday Autos visar att svenskar tar seden dit de kommer och kör snabbare nere på kontinenten än hemma i Sverige.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

– På väg ner till medelhavet passerar många Tyskland med dess fria hastighetssträckor och vår undersökning visar att nära 8 av 10 svenskar håller högre hastighet än i Sverige, säger Anna Madsen på Holiday Autos

En bidragande orsak kan vara att svenskar gärna vill passa in och gasar på lite extra för att inte störa trafikrytmen på Autobahn. Undersökningen visar också att en liten andel svenskar tar chansen och använder de fria hastighetssträckorna för att köra riktigt snabbt. Nära var 20:e svensk ”testar vad bilen går för”.

– Våra moderna bilar är ofta byggda för långt högre hastigheter än vi tillåter i Sverige och då är det nog lockande för en del att testa vad gränserna går när omständigheterna tillåter det. Samtidigt känns det skönt att veta att de allra flesta svenskar håller sig till hastigheter de är något sånär vana vid, säger Anna Madsen.

Inför sommarsemestern har Holiday Autos också satt samman sina tre bästa tips för en trivsam och säker körning på tyska Autobahn.

1. Håll avstånd och ha uppsikt i backspegeln

2. Anpassa farten till väglaget och ta regelbundna pauser

3. Tänk på fartblindhet. Ofta är det en tvär kurva efter motorvägsavfarten.

– Vi hoppas på en sommar där semestrande svenskar anpassar farten till sin förmåga och undviker att stressas av blinkande sportbilar i Autobahns vänsterfil, säger Anna Madsen.

Resultat från undersökning

Hur snabbt kör du på de fria hastighetssträckorna?

– ”Jag testar vad bilen går för!” – 4 %

– ”Jag har samma hastighet som på de svenska motorvägarna” – 15 %

– ”Jag håller något högre hastighet än i Sverige” – 81 %

Holiday autos undersökning genomfördes i januari 2012 och besvarades av 3360 svenskar.

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report