Foto: Mats Montner

Tre separata varsel riskerar påverka svenska flygresenärer i inledningen av nästa vecka. Under måndagen ställs all flygbusstrafik in till och från flygplatserna och redan på tisdag minskar kapaciteten vid säkerhetskontrollerna med hälften.

Från och med måndagen den 23 april stoppas all flygbusstrafik till och från Stockholm Arlanda Airport, Bromma Stockholm Airport, Malmö Airport samt Göteborg Landvetter Airport. Dagen därpå inleds en blockad mot all mertids- samt övertidsarbete för bevaknings- och säkerhetsarbete vid de tre förstnämnda flygplatserna vilket får till konsekvens att kapaciteten vid säkerhetskontrollerna halveras.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

Under onsdagen genomförs därutöver en fullständig arbetsnedläggelse bland personal inom telekomservice och kommunikation. Allt detta uppstår utifall de tre separata varslen som meddelats av Kommunal, Transportarbetareförbundet och SEKO träder i kraft. Flygplatserna har liten, om någon, relation till rådande arbetsmarknadskonflikter vilka orsakar varslen.

– ”Utvecklingen mot att oavsett konflikt rikta åtgärder direkt mot flygresenärer och Sveriges tillgänglighet är djupt oroande. Det är dessutom ett missbruk av allmänhetens förtroende till arbetsmarknadens parter att lösa konflikter på ett balanserat och konstruktivt sätt”, säger Charlotta Hyldal, HR-direktör, Swedavia.

Konsekvenserna kommer naturligtvis bli stora såväl för Sverige som för enskilda resenärer. Vid flygplatserna kommer följande konsekvenser att uppstå. 15 000 bussresenärer per dag tvingas välja andra transportmedel från och med måndag. På tisdag kommer långa köer vid säkerhetskontrollerna orsaka störningar för de 100 000 flygresenärerna i Sverige varje dag.

Om konflikten fortsätter till slutet av nästa vecka kan resenärer inte längre ta sig till flygplanen vid tre av landets fyra största flygplatser, vilket är det samma som att säga att möjligheten att färdas effektivt till, från och inom Sverige försvinner. Samtliga dessa flygplatser ingår i det nationella basutbudet av flygplatser vars syfte är att tillhandahålla den tillgänglighet Sverige behöver.

– ”Samtidigt som vi gör vårt yttersta för att underlätta situationen för våra resenärer beklagar vi naturligtvis att dem har blivit måltavlor i något som varken vi eller flygbolag har möjlighet påverka”, fortsätter Charlotta Hyldal.

Med anledning av den rådande situationen uppmanas samtliga resenärer hålla sig uppdaterade om situationen och förbereda sig på att flygresan under nästa vecka olyckligtvis kan ta längre tid än nödvändigt.

SENASTE NYTT

ANNONS: