American Airlines har fått en friare

Mån 23 apr, 2012 - 13:55

Foto: Wikimedia Commons - Adrian Pingstone

US Airways Group är allvarligt intresserade av ett samgående med ekonomiskt krisande American Airlines. Hittills har man fått fackets godkännande men mycket återstår ännu.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

Nu har US Airways officiellt gått ut med att man är intresserade av ett samgående med American Airlines. Än så länge har man förhandlat med tre viktiga fackföreningar American Airlines; Allied Pilots Association, Association of Professional Flight Attendants och Transport Workers Union. De representerar runt 55 000 anställda vilket är en betydande majoritet.

Fackföreningarna ställer sig bakom ett samgående då de bedömer det som ett bättre alternativ än den hårda rekonstruktion som American Airlines är underställt av sitt moderbolag AMR Corporation.

American Airlines befinner sig ju under det vi på svenska kallas rekonstruktion och i USA heter att man befinner sig under konkursskydd under en period då företaget måste rekonstrueras trovärdigt eller bli föremål för konkurs. Det innebär att American Airlines hårda villkor för de anställda och hot om många uppsägningar. US Airways har erbjudit villkor som ser ljusare ut för American Airlines anställda.

Men att man har facket med sig innebär inte att det nu är grönt ljus för ett samgående med US Airways. Mycket återstår ännu. Man måste få också godkännande från AMR:s ledningsgrupp, styrelse och kreditorer. Sedan måste affären godkännas av konkurrensmyndigheterna också. Dessa har tidigare varit ganska hårda men godkände att United Airlines och Continental gick samman förra året.

Ett annat flygbolag som nämnts bland friarna är Delta Airlines som har mycket mer omsättning och vinst än US Airways. Konkurrensmyndigheterna skulle nog dock föredra US Airways för sammanslaget med American Airlines så skulle de bilda ett tredje flygbolag som är ungefär lika stort som United och Delta. Men något radikalt måste göras med American Airlines stora förlustsiffror.

 

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report